Tajná koaličná rada u Kollára - o Sulíkovi bez Sulíka
18 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Predseda SaS Richard Sulík chýbal na včerajšej štvrtkovej tajnej koaličnej rade. Príčinou absencie sú pravdepodobne zlé vzťahy medzi premiérom Matovičom a ministrom hospodárstva.


Vo štvrtok vo večerných hodinách sa u šéfa parlamentu Borisa Kollára konala tajná koaličná rada. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa jej zúčastnili všetci partneri. Prišli však len premiér Igor Matovič za OĽaNO, Veronika Remišová za stranu Za ľudí a poslankyňa zo Sme rodina Petra Krištúfková, informuje portál cas.sk.
Čo riešili bez kolegu?

Premiérove slzy, ale aj urážky na adresu svojho koaličného partnera a ministra hospodárstva Richarda Sulíka naznačujú, že ich spor sa už vymkol z normálu. Sulík podľa informácií Nového Času chýbal na koaličnej rade preto, že ho nikto nepozval. Stalo sa tak pár hodín po tom, čo ho premiér vyzval, aby podal demisiu. Absencia predsedu momentálnej najsilnejšej či skôr najpopulárnejšej strany by mohla naznačovať rozpad vládnej koalície.

Sulíkova SaS disponuje v NRSR 13 poslancami, pričom celá vládna koalícia má v parlamente pohodlnú ústavnú väčšinu 95 poslancov. Odchod SaS z koalície by tak nemusel automaticky znamenať pád vlády. Trojkoalícia OĽANO, Sme-rodina, Za ľudí by sa stále mohla v parlamente oprieť o 82 hlasov, stratila by však ústavnú väčšinu.

Koaličná zmluva je čisté pokrytectvo
Koaliční poslanci môžu podľa dohody podporiť aj návrhy opozície. Musia však byť v súlade s programovým vyhlásením vlády, ako aj hodnotami koalície. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Arpád Németh