Spory medzi šéfom OĽaNO a SaS sa stupňujú. Tri scenáre, ktoré môžu nastať po Sulíkovom konci
18 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Medzi dvomi lídrami koaličných strán Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom to doslova vrie. Kým premiérovi už netečú iba nervy, ale aj slzy, šéf liberálov si zachováva zatiaľ nad vecou nadhľad. Ako sa to celé skončí?


Nepokojnosť so Sulíkom trvá zo strany Matoviča síce už dlhšie, no badať aj to, že sa vystupňuje s prepadom premiérových preferencií a ich nárastom u ministra hospodárstva. Emóciami nabitý Matovič po pár dňoch mlčania ostro zaútočil na Sulíka, nazval ho idiotom a vyzval, aby do Vianoc podal demisiu. Žiaľ, ich spory prichádzajú v najnevhodnejšom čase, keď sa u nás rozširuje koronavírus doslova raketovou rýchlosťou, všíma si rozbroje a hádky týchto dvoch osobností aj portál cas.sk.
Boj medzi lídrami odštartovali antigénové testy

Vojna medzi šéfami OĽaNO a SaS sa rozpútala aj po tom, čo na Slovensko nedorazili antigénové testy a nemohlo sa tak spustiť celoplošné testovanie, po ktorom Matovič tak dlhodobo volá. „Mrzí ma, že máme za ministra hospodárstva idiota, ktorý nie je schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy, zdravie a aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme dostali deti do škôl a otvorili reštaurácie. Mrzí ma to, prepáčte. Možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať,“ nešetril Matovič drsnými slovami na adresu Sulíka, pričom mu bolo na hlase počuť, že k plaču nemá ďaleko.

Naopak, Sulík už pred pár týždňami povedal, že ho v nákupe testov brzdilo aj nepresné zadanie z ministerstva zdravotníctva, ktoré patrí pod krídla človeka u OĽaNO. „Trvalo to nekonečných 17 dní a päť pokusov, kým Marek Krajčí poslal správne zadanie na nákup testov,“ vysvetľoval šéf rezortu hospodárstva, prečo nenakúpil testy včas. Podľa premiéra to však boli výhovorky a Sulíka poveril pripravením expresnej novely zákona o verejnom obstarávaní.

Spor Matovič – Sulík graduje? „Už nie je môj kamarát!“ netají premiér na margo ich vzťahu
Prvá vážnejšia roztržka medzi predsedom OĽaNO a šéfom SaS prišla už v máji. Po nej prišlo udobrenie, no „pokoj zbraní“ v ich údajnom „talianskom vzťahu“. vydržal len do uplynulej nedele. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pragmatický Sulík, rozcítený a nahnevaný Matovič

A opäť nastal problém, pretože Sulík zadanie od premiéra nesplní, pretože, podľa neho, nie je možné meniť expresne rýchlo legislatívu na požiadanie kohokoľvek, pretože tento proces má svoje pravidlá. „Porušenie týchto pravidiel je v právnom štáte neprípustné,“ povedal pred médiami Sulík, teda nie priamo Matovičovi čím premiéra poriadne zaskočil a najmä nahneval. „Je mi z toho na vracanie a je mi z toho do plaču. (...) Samozrejme, že je to na jeho demisiu. A bol by som veľmi rád, keby ju podal ešte do Vianoc,“ odkázal mu rozhorčený Matovič, ktorý si nebral servítku pred ústa.

„Jemu sú životy a zdravie ľudí ukradnuté, už to musím povedať,“ konštatoval premiér s tým, že Sulík kašle na ľudí, ktorí sú pre neho len čísla. „Lebo ušetríme, keď umrú starí a chorí ľudia. Ja sa už na to nemôžem pozerať,“ povedal precitliveným hlasom a naznačil aj to, že nevie, ako dlho predsedom vlády ešte bude, lebo sa mu za chrbtom môže chystať zosadenie.

Slovensko má väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Matoviča, reaguje Sulík
Premiér Igor Matovič dnes obvinil Richarda Sulíka, že sú mu ukradnuté životy ľudí a vyzval ho k demisii. "Mrzí ma, že máme idiota za ministra hospodárstva", povedal Matovič na adresu Sulíka. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič

Opustiť post ministra hospodárstva sa Sulík nechystá

Zvláštne je, že Sulík po jeho ľútostivých slovách Matoviča dokonca poľutoval. „Post predsedu vlády je extrémne náročný aj bez výnimočne kritickej situácie, akú máme v posledných týždňoch. Neberiem osobne výroky Igora Matoviča, pretože rozumiem extrémne zložitej situácii a unikátnej zodpovednosti, ktorej čelí. Strana Sloboda a Solidarita si zodpovedne plní všetky úlohy, ktoré jej kompetenčne prináležia, a robí všetko pre to, aby zo svojho programu presadila čo najviac pre občanov,“ vyjadril sa Sulík, ktorý sa svojho ministerského postu očividne vzdať nemieni.

Na výzvu Matoviča, aby Sulík odišiel z vlády má však politológ Štefančík jasný názor. „Zo strany premiéra to ale bolo neúprimné. Z ústavy mu totiž vyplýva, že môže navrhnúť hlave štátu odvolanie ktoréhokoľvek člena vlády. Mohol zájsť za pani prezidentkou a nechať ho odvolať. Bolo to asi pod vplyvom emócií a nemyslel to vážne. Po takýchto slovách však nie je rozpad koalície nemysliteľný.“

Sulík prímerie nezvládol: "Matovič je extrémne vzťahovačný a pomstychtivý človek. Ale extrémne."
Richardovi Sulíkovi niet čo závidieť. V týchto dňoch potrebuje nervy z titanu. Ani to však zjavne nestačí. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Ak skončí šéf liberálov vo funkcii, stať sa môže hocičo

Na jazyk sa pri tom všetkom derie otázka, čo by sa stalo, keby Richard Sulík už nevydržal premiérove neustále útoky voči jeho osobe a vyzývania na odchod a rozhodol sa, že post šéfa rezortu hospodárstva za týchto podmienok už zastávať nechce a radšej z neho odíde. V hre sú tri možné scenáre.
Sulíka by na ňom mohol nahradiť niekto iný z SaS.

  1. SaS by to mohla vyhodnotiť tak, že by odišla z koalície - majú len 13 poslancov, čo by znamenalo, že koalícia má väčšinu - 82 hlasov a mohla by ďalej vládnuť bez SaS. Stratila by ale ústavnú väčšinu.


3. K SaS by sa však pri jej odchode z koalície mohli pridať aj ďalší poslanci a Matovičov kabinet by to nemusel ustáť. Svoju úlohu by tu hrala prezidentka či vôľa poslancov na predčasné voľby.

Sulík prímerie nezvládol: "Matovič je extrémne vzťahovačný a pomstychtivý človek. Ale extrémne."
Richardovi Sulíkovi niet čo závidieť. V týchto dňoch potrebuje nervy z titanu. Ani to však zjavne nestačí. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Ivan Brožík