Šéf SIS Pčolinský hovorí, že zadržaných sudcov môže byť oveľa viac
18 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Šéf SIS Vladimír Pčolinský sa rozrozprával o zaujímavom rodinnom prepletenci na košických súdoch, odkiaľ budú možno aj ďalší zadržaní.


Slovenskú tajnú službu SIS vedie po voľbách Vladimír Pčolinský, ktorý po policajných akciách Búrka a Víchrica, po ktorých skončili v rukách NAKA viacerí sudcovia otvorene priznal, že „v tejto chvíli máme v merku nejakých dvadsať sudcov a je dosť možné, že ich bude ešte oveľa viac“, píše portál plus7dní.pluska.sk.
Neuveriteľný rodinný prepletenec na košickom súde

Podľa Pčolinského existuje na východnom Slovensku jedna skupina, v ktorej bol otec funkcionár súdu a sudcami bol syn i dcéra, dokonca v justícii pôsobil aj zať, ďalší príbuzný bol prokurátor a iný advokát. Šéf SIS pri tejto rodine nezabudol pripomenúť, že brali za vybavovanie rozhodnutí na súdoch peniaze. „Treba pozrieť majetkové pomery daných osôb a zistíte, čo majú napísané na príbuzných a čo na biele kone,“ vysvetlil Vladimír Pčolinský. Podľa týždenníka Plus 7 dní opis údajných členov skupinky vybavovačov na súdoch z východu krajiny až nápadne pripomína rodinný klan dnes už bývalého dlhoročného šéfa Krajského súdu v Košiciach Imricha Volkaia. Práve Volkaiovci sa mali u nás stať akýmsi symbolom rodinkárstva v justícii, na ktorých roky upozorňuje aj mimovládna organizácia Transparency International.

Organizácia v roku 2018 napísala: „Miroslav Baňacký z Okresného súdu Košice-okolie pochádza zo sudcovskej rodiny Volkaiovcov, najpočetnejšej na Slovensku. Predsedom Krajského súdu Košice je Imrich Volkai, jeho manželka Janka je administratívna pracovníčka na tom istom súde. Ich dcéra Lucia Baňacká je sudkyňou Okresného súdu Košice II, jej manžel, spomínaný Miroslav Baňacký, v Košiciach-okolí. Sudkyňou je aj ich švagriná Dominika Volkaiová, ktorá pôsobí na tom istom súde ako Lucia. Pôsobia síce na troch súdoch, no v skutočnosti všetci pracujú v jednej budove. Od sudcovského povolania sa vzdialil Dominikin manžel a Luciin brat Peter Volkai. Syn Imricha Volkaia sa však od súdu vzdialil len 650 metrov, pretože je prokurátorom Okresnej prokuratúry Košice-okolie.“

Pčolinský zverejnil zoznam politikov o ktorých sa zaujímal Kočner. Remišová zas hovorí o obludnosti
22 | 03 | 2019 | Alexander Adamecký/TASR

Sudkyňa hrozí za urážajúce diskreditačné slová žalobami

Dnes už krajský prokurátor Peter Volkai, syn niekdajšieho vplyvného sudcu Imricha Volkaia z Trebišova a manžel sudkyne Dominiky Volkaiovej, sa však od Pčolinského tvrdení dištancuje: „Kategoricky odmietam akékoľvek spájanie mojej osoby a osoby mojej manželky s opísanou skupinou.“ Podobne zareagovala aj prokurátorova sestra, dnes už sudkyňa krajského súdu Lucia Baňacká. „Spájanie mojej osoby s akýmikoľvek vybavovačskými praktikami kategoricky odmietam a považujem za hrubo urážajúce a diskreditačné,“ ktorá zároveň hrozí žalobami. „V prípade, že budete naďalej spájať mňa alebo môjho manžela s vykonštruovanými, nepravdivými a neoverenými informáciami, zvážime podniknutie príslušných právnych krokov,“ dodáva Baňacká, ktorá si zhodou okolností preberala menovací dekrét od prezidenta Gašparoviča v roku 2013 spolu s bratislavskými sudkyňami z akcie Búrka - Katarínou Bartalskou, Denisou Cvikovou a aj Zuzanou Maruniakovou, ktoré sú v súčasnosti už zadržané či obvinené. Mimochodom, podľa informácií týždenníka Plus 7 dní, sudkyňa Katarína Bartalská má dve deti s bývalým šéfom SIS Jánom Valkom.
Krajský súd nevidí dôvod Pčolinského slová komentovať

Zvláštne sa ku konštatovaniu Vladimíra Pčolinského postavili košický Krajský súd, ktorému 23 rokov, teda až do marca tohto roka, šéfoval Imrich Volkai, a doteraz na ňom pôsobí Volkaiova dcéra Lucia, jej manžel Miroslav Baňacký i expredsedova manželka Janka. „Krajský súd v Košiciach nevidí dôvod komentovať uvedenú pasáž rozhovoru ani zaujímať akékoľvek stanovisko k vyjadreniam, ktoré sú založené na konšpiráciách a nie na faktoch,“ uviedla podľa portálu plus7dní.pluska.sk stroho hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Korupciu a úplatkárstvo prepojila NAKA až k Sme rodina
Väčšina zo zadržaných pri akciách elitných policajtov z NAKA je spájaná so Stranou Smer-SD, respektíve s ľuďmi, ktorí sú teraz v novovzniknutom Hlase-SD. Teraz sa do toho ale zaťahuje aj strana Sme rodina. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.