Po tajnej koaličnej rade by Sulík demisiu podať určite mal. Alebo - nemal?
18 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Komentár Ivana Brožíka


Ak sa z vládnej štvorkoalície tajne stretávajú traja jej členovia, vzbudzuje to mnohé podozrenia a asociácie. Ak si odmyslíme pocity a hodnotenia tejto taktiky takpovediac "na prvý dojem".


Medzi tie prvé dojmy - okrem zdesenia, okrem pocitu nízkosti a okrem toho, že to slušní ľudia považujú za podlosť - patrí aj obraz školskej šikany. Tlupa žiakov z jednej triedy sa zíde na záchode, spolužiaka Jožka nechá za dverami a na tom záchode sa prítomní dohodnú na tom, že mu dajú zabrať. Budú mu pľuť do desiaty, budú mu vytláčať zubnú pastu do školskej tašky, budú sa mu na chodbách vysmievať a v horšom prípade ho budú niekde v rohu tajne tĺcť, tak, aby to nikto nevidel. Veď Jožko sa nebude sťažovať, lebo mu naložia ešte viac.

Richard Sulík by mal demisiu podať a to hneď z viacerých dôvodov. Predseda vlády totiž jeho urážaním hrubo a nechutne uráža aj všetkých voličov SaS - podľa preferencií momentálne najsilnejšej zo štyroch koaličných strán. Mal by demisiu podať už len preto, že Matoviča by ani vo sne nenapadlo, že Sulík ju podá. Naozaj ako ťah pešiakom na kráľovnú. A mal by ju dať aj preto, aby konečne úslužní a v predklone stále pred premiérom klaňajúci sa koaliční trpaslíci konečne pochopili, že ich účasť na moci spočíva iba na Sulíkových gatiach.

Aktuality.sk: Matovič má koronavírus
18 | 12 | 2020 | sefredaktor


Je však viacero ďalších dôvodov na akútnu Sulíkovú demisiu. Napríklad ústavnosť na Slovensku. Bez Sulíka síce zvyšok štvorzoskupenia v podobe troch môže celkom pohodlne vládnuť, ale už nebude môcť kaličiť ústavu nápadmi, potrebnými na realizáciu najrôznejších mocenských chúťok. Práve pre udržanie akej - takej ústavnosti na Slovensku je Sulíkovou povinnosťou podať demisiu, je to na ňom a ak to nespraví, bude raz spoluvinník.

Proti Sulíkovej demisii hovorí asi iba oznámenie, že predseda vlády je pozitívny a v karanténe. Lebo včera večer sa stretol u Kollára s Remišovou - Sulíka nepozvali - a tak, minimálne podľa našich nariadení by toto šikanujúce trio malo ísť do karantény na desať dní a riadenie štátu by zostalo na prezidentke, niektorom z podpredsedov parlamentu a podpredsedovi vlády - Sulíkovi. To však závisí od toho, do akej miery platí zákon aj pre tých na najvyšších stupienkoch moci a či sa do karantény uzatvárajú iba rómske osady.

V každom prípade traja koaliční partneri už dokázali dostatok zo svojich vlastností, zámerov a predstáv o vlastnej budúcnosti. Väčšina z toho je dosť nechutná, ale uspokojme sa s výrazmi - nemorálna a egoistická, voči voličom celej štvorkoalície najmä arogantná.

Takže na záver tak trochu spravodajská otázka. Po pozitívnom teste pána predsedu vlády pôjdu do karantény jeho večerní spoločníci z partie u Kollára? Alebo sa armáda s políciou nahrnie iba k rómskej osade pri Piešťanoch, aby ju opáskovala a spravila z nej karanténne geto?

Ratanovce stráži polícia, na pomoc príde armáda. Nakazených je 28 Rómov
Ratnovce pri Piešťanoch. Osadníkov strážia policajti, na pomoc príde aj vojsko. Pozitívnych je nateraz 28. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Ivan Brožík