Pacienti poisťovní VšZP a Dôvera pozor: Ambulantní lekári sa s nimi zatiaľ nedohodli!
18 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Koronakríza má v zdravotníctve za dôsledok preplnené nemocnice, nakazených a unavených zdravotníkov či odkladanie bežných úkonov. Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Dôvery však majú ešte aj ďalší problém. Ambulantní lekári sa s nimi zatiaľ ešte nedohodli.


Pre budúci rok zatiaľ ambulantní lekári nemajú podpísané zmluvy s dvomi najväčšími poisťovňami, teda nielen so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ale ani so súkromnou Dôverou, informuje o tom portál bajecnezeny.sk.
Zdravotnícky systém sa môže zrútiť ako domček z karát

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Zuzana Dolinková vie, že pre pacientov to nie je dobrá správa. „S plnou vážnosťou si uvedomujeme, že to nie sú pozitívne správy pre pacienta,“ uviedla Dolinková a dodala, tak, ako každý rok, aj teraz systematicky upozorňujú na neadekvátne financovanie zdravotníctva. „Ak nič neurobíme, dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacienta sa musí, prirodzene, znížiť. Dlhodobý tlak na zdravotníkov je už tak neúnosný, že je len otázkou času, kedy sa zdravotnícky systém začne samospádom rúcať ako domček z karát,“ upozorňuje šéfka ambulantných lekárov.

Dolinková tiež pripomína, že k 14. decembru nie sú, podľa nej, ambulantní lekári stále dohodnutí na podmienkach pokračovania v zmluvnom vzťahu od januára 2021 so VšZP a ani so súkromnou Dôverou, s ktorou majú ambulancie uzavreté zmluvy na dobu určitú, a to do konca roka 2020 a bez akéhokoľvek ďalšieho dohadovacieho konania. „Aktuálne rokovania s Dôverou sú v štádiu, ktoré zatiaľ k dohode od januára 2021 nesmeruje,“ uzavrela podľa portálu bajecnazena.sk šéfka ambulantných poskytovateľov.

Boj s Pentou zrejme myslí Matovič vážne. Odkaz vlády súkromné poisťovne isto nepoteší
Ak chcete štátnu pomoc, štát chce vaše akcie. Aj tak by sa dal charakterizovať odkaz, ktorý posiela vláda vlastníkom súkromných zdravotných poisťovní. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.