Európe hrozí ešte hlbšia kríza (Thomas Mayer)
18 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Thomasa Mayera (Der Standard)


Po schválení rozpočtu sa EÚ znova nadýchla, no dopad Brexitu bude tvrdý


Treba sa obávať o Európsku úniu a jej spriatelené krajiny? Odpoveď po  poslednom summite EÚ nie je jednoznačná: áno i nie. Na jednej strane štátni a vládni predstavitelia 27 zostávajúcich krajín ukázali, že napriek všetkým sporom a hádkam sa dokážu v rozhodujúcom momente zomknúť  a držať spolu, a sú schopní prijať nevyhnutné kompromisy. Na konci tohto hororového roka, ktorý od februára ovládla pandémia koronavírusu, sa táto nikdy nepodceňovaná vlastnosť únie stala jejveľkou prednosťou.


EÚ z nej ťaží od začiatku svojej existencie. Je to už aj z jej povahy, že „egoistickejšie členské štáty“ dokážu nakoniec poľaviť zo svojich maximalistických postojov. Ak by sa takýto princíp neakceptoval, došlo by v únii k vážnym trhlinám. Presne to je prípad Veľkej Británie: ultimatívna strata dôvery. Konzekvenciou bol jej odchod z Európskej únie, konštatuje v komentári rakúskeho denníka Der Standard Thomas Mayer.


Európskej únii sa podarilo teraz opäť nadýchnuť. Je to podobná situácia ako po finančnej kríze v roku 2008. Aj tentokrát sa z problémov dostali štáty spoločnými silami. Napriek ostrej kritike na margo kompromisov sa teraz cení to najdôležitejšie: 27 členským krajinám sa podarilo definitívne dohodnúť na s výrazným náskokom najväčšom rozpočte za existenciu EÚ. Dopady koronakrízy sa tak podarí spoločnými silami výrazne lepšie zvládnuť. Únia môže investovať do modernej „zelenej“ politiky, tak ako to mala v pláne ešte v roku 2019 pred prepuknutím pandémie.


Poplach je tak minimálne nateraz zažehnaný. Navyše, keď sa odštartuje očkovanie proti koronavírusu, k čomu veľkou mierou prispieva Brusel, napätá situácia v zdravotníctve by mohla poľaviť.


Bezmocnosť


Podľa Thomasa Mayera treba však vidieť aj druhú stranu, ktorú odkryl posledný summit Európskej únie. Potvrdila sa nielen istá bezmocnosť EÚ v zahraničnej politike, pokiaľ ide o Turecko či pretrvávajú problém s Ruskom. Európania nie sú schopní dosiahnuť, aby im susedné krajiny dostatočne načúvali a ochránili sa záujmy únie. Skutočné sklamanie a hrozbu súčasne skicujú budúce vzťahy s Veľkou Britániou po uplynutí prechodného obdobia na konci roka. Hrozí totálny zlom!


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, najmocnejšia politička EÚ, často a otvorene hovorí o tom, že čoraz pravdepodobnejší je odchod Veľkej Británie z únie bez novej obchodnej dohody, ale jasné je to už každému. Musel by sa stať zázrak, aby došlo k priateľskej dohode.


Thomas Mayer upozorňuje, že po Brexite a koronakríze sa treba nachystať na tvrdý nápor britskej ekonomiky. Aj keď by tým mocnejšia EÚ mala byť ako celok menej zasiahnutá, niektoré členské krajiny v susedstve Britských ostrovov budú „výrazne trpieť“. Minimálne v prvom polroku 2021 tak bude oveľa viac než kedykoľvek predtým v spoločenstve naliehavo potrebná väčšia solidarita a vzájomná pomoc.


V zásade by išlo o dosť absurdný proces: Najprv treba „pochovať“ doterajšie  obchodné vzťahy, aby sa vzápätí mohli vybudovať nové. Zdá sa, že po summite EÚ sa s tým zostávajúcich 27 členských krajín už vyrovnalo, píše na záver v komentári v rakúskych novinách Der Standard Thomas Mayer.