Českí experti očakávajú silnú tretiu vlnu v januári
18 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Tretia vlna pandémie nás zrejme neminie. Niektoré európske krajiny podľa odborníkov pristupujú k pandémii rozumnejšie než my. Kým napríklad v Nemecku budú po Vianociach uvoľňovať, Česi môžu očakávať ďalšie sprísnenie opatrení proti šíreniu covidu, píše portál Magazín Plus.


Počas sviatkov sa výrazne zdvihnú rodinné kontakty. Budú sa stretávať rodiny a nikto tomu nezabráni. "To bude znamenať, že v januári budú čísla narastať a bude potrebné prijať ďalšie opatrenia, pretože plošná vakcinácia je samozrejme ešte pomerne vzdialená," myslí si bývalý minister zdravotníctva Roman Prymula.

O tom, že nás tretia vlna neminie, je presvedčený aj profesor Jaroslav Flegr. Ten sa už skôr ohradil proti vládnym rozhodnutiam uvoľniť niektoré protikoronavírusové opatrenia. Podľa neho nebolo správne pustiť deti späť do škôl alebo otvárať reštaurácie. Uvoľňovanie reštrikcií bolo podľa neho najmä politickým a ekonomickým ťahom.

"Na Alzheimera hľadajú vedci liek roky, na Covid pozná riešenie každý," hovorí vedec Mistrík
"Našej domácej verejnej debate v posledných týždňoch dominovala neuveriteľná neznalosť problematiky. Z médií sa na nás valili nekonečné nezmysly o PCR a antigénových testoch a skutočne relevantné fakty sa stratili v mori hysterického dokazovania... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


"Na Vianoce opäť trochu prituhne a budeme musieť pritiahnuť skrutky. Hlavný malér ale príde až po Vianociach. Záleží tiež na teplote, ak bude tri až štyri dni okolo nuly, tie súčasné opatrenia zaberať nebudú. V januári vypukne tretia vlna," predpovedá Flegr.

Podľa vedca je systém PES samotná hra s číslami. "Na počte hospitalizovaných vidíme, že situácia sa zhoršuje. Zároveň na inom stupni vidíme, ako sa zlepšila. Evidentne je to teraz chybné, takže sme sa mali držať starého systému PES alebo vziať toho nového, ale zmeniť podľa neho opatrenia," povedal Flegr v CNN Prima News.

Obavy zo zhoršenia pandemickej situácie zdieľa aj český exminister zdravotníctva a šéf nemocnice v Bohumíne Svatopluk Němeček. Zdravotníci sú podľa neho už vyčerpaní a nevidia svetlo na konci tunela. Namiesto toho, aby si mohli cez vianočné sviatky oddýchnuť, očakáva sa práve v tom čase najväčší nápor ďalšej vlny pandémie koronavírusu.

Neuveriteľné: Nová vedecká štúdia tvrdí, že ústna voda môže zabiť koronavírus do 30 sekúnd
Slovensko, ale aj ostatné krajiny sveta, zvádza boj proti COVID-19, v ktorom zatiaľ ťaháme za kratší koniec. Zdá sa však, že stačí málo a môžeme si pomôcť. Všimli si to tvnoviny.sk. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa Němečka tak môže dôjsť aj k vyčerpaniu ako personálnych, tak lôžkových kapacít. Očakáva, že nápor na nemocnice bude horší ako na prelome októbra a novembra, kedy do nemocníc pribúdalo až 700 ľudí denne.

"Máme inú štartovaciu pozíciu ako na prelome októbra a novembra. Časť lôžok je už plných. V našom kraji je maximálne okolo desať percent voľných lôžok. K tomu sa ešte pridáva, že nárast bude presne na Vianoce vrcholiť. Podľa prepočtov by mala o sedem dní prísť tá najväčšia vlna pacientov, ktorí budú potrebovať štandardné lôžka a o pár dní potom budú potrebné JIP lôžka," uviedol pre CNN Prima News Němeček.

Vláda podľa neho mala pristúpiť k zatvoreniu prevádzok i služieb cez vianočné sviatky. "Čakal by som razantnú vládnu odozvu. Vidíme len to, že sa rieši pivo alebo káva. Vláda by mala využiť času medzi vianočnými sviatkami pre úplnú uzáveru a predĺžiť to napríklad do konca prvého januárového týždňa vrátane detí a škôl. To by mohlo pomôcť," myslí si exminister.

Český vedec nechce ručiť za bezpečnosť kovidových vakcín
03 | 12 | 2020 | sefredaktor