„Stovky ľudí budú umierať len preto, že nemáme nakúpené testy,“ viní Matovič Sulíka
17 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Situácia s koronavírusom na Slovensku sa prudko zhoršila a vláda preto musela prijať radikálnejšie riešenia. Premiér Matovič však za súčasný stav viní aj šéfa rezortu hospodárstva Sulíka. A to kvôli tomu, že nezabezpečil nákup antigénových testov.


Včerajšie rokovanie vlády bolo zrejme rušné, pretože po ňom sa nepostavil pred novinárov okrem ministra zdravotníctva žiadny iný minister, ba dokonca ani samotný premiér. Igor Matovič síce potom predsa len prišiel a žiadal Richarda Sulíka, aby vo štvrtok predložil v skrátenom konaní novelu zákona o verejnom obstarávaní, teda aby urýchlene zabezpečil nákup antigénových testov, píše portál hnonline.sk.
Lockdown nie je premiérove riešenie, tým boli testy

​Premiérovi sa síce veľmi na otázky odpovedať nechcelo, napokon ale predsa len niečo povedal. „Ako posledný bod na rokovaní vlády bola moja dôrazná žiadosť voči ministrovi hospodárstva, aby zajtra predložil v skrátenom konaní novelu zákona o verejnom obstarávaní. Lebo ma nebaví počúvať výhovorky o tom, ako tu nevieme nakúpiť testy za sedem týždňov,“ prezradil na brífingu Matovič a pripomenul, že už mesiace hovorí o plošnom testovaní, pretože inak bude hroziť lockdown. „Stovky ľudí budú čochvíľa denne umierať len preto, lebo nemáme nakúpené testy a neboli sme schopní vykročiť tou správnou nohou,“ nepriamo skritizoval premiér ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Matovič tiež skonštatoval, že Slovensko čaká lockdown a označil to za utrpenie, no verí, že po ňom príde „svetielko nádeje“ v podobe očkovania proti ochoreniu COVID-19. „Nie je to moje riešenie, lebo som robil všetko proti tomu, aby to k tejto situácii dospelo,“ bránil sa premiér v súvislosti so zavedením lockdownu a dodal, že z pondelkového rokovania vlády odišiel, pretože mal pocit, akoby „žil cudzí život“. ​Tvrdí, že celý čas bojoval za to, aby ľudia netrpeli a neboli počas sviatkov zbytočne zatvorení doma. „Nakoniec máte byť súčasťou toho, že voči čomu ste bojovali, to si máte na čelo nalepiť a nabodnúť sa na hroty. Prišlo mi z toho vnútorne zle,“ uvádza na záver portál hnonline.sk premiérove smutné slová.

Holandsko a Česká republika nasledujú Nemecko, zaviedli tvrdý vianočný lockdown
Holandsko a Česká republika uviedli, že počas prázdnin budú nasledovať Nemecko v prísnych sekundárnych výlukách. Taliansko zváži podobné opatrenia, aby sa zabránilo novému nárastu koronavírusových infekcií počas Vianoc a Nového roka, informuje... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková