Pred pápeža môže predstúpiť v bielom iba sedem žien na svete! Viete ktoré sú to?
17 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Návšteva prezidentky Zuzany Čaputovej u pápeža Františka pred pár dňami vyvolala široký ohlas u slovenskej verejnosti z viacerých dôvodov. Jedným z nich bolo aj jej čierne oblečenie, ktoré sa mnohým, najmä ženám, nepáčilo. Naša hlava štátu však nepatrí medzi sedem privilegovaných žien, ktoré môžu prísť k pápežovi v bielom.


Vysvetlenie, prečo bola Zuzana Čaputová vo Vartikáne v čiernom je celkom prozaické. Čierny odev s dlhými rukávmi, zahaleným dekoltom a ideálne dĺžkou šiat pod kolená, doplnený závojom je totiž predpísaným dress-code, teda protokol, ktorý je nutné dodržať, pokiaľ ide o audienciu priamo na pôde Vatikánu. Mimo neho sa môžu dámy obliecť voľnejšie, čo platí takmer pre všetky ženy, ktorým sa táto príležitosť naskytne, informuje portál zena.pravda.sk.
„Biele privilégium“ zaviedla cirkev už poriadne dávno

V bielom predstúpila pred pápeža Františka vo Vatikáne v roku 2016 aj monacká princezná Charlene, ktorá k nemu prišla na návštevu s manželom kniežaťom Albertom II. Autor: SITA


Slovíčko takmer je však veľmi dôležité, pretože aj z tohto pravidla existuje výnimka, ktorá má špeciálny názov a volá sa Privilège du blanc, čo v preklade znamená „privilégium bielej“. Tá umožňuje vybraným ženám obliecť si na návštevu k hlave katolíckej cirkvi aj biely odev. Udelená je však len siedmim ženám, predstaviteľkám najznámejších európskych monarchií, ktoré sú tiež známe svojím blízkym vzťahom k rímsko-katolíckej cirkvi.

Rímsko-katolícka cirkev ukotvila už pred mnohými dekádami v pravidlách možnosť „bieleho privilégia“ pre kráľovné Belgicka, Talianska a Španielska, veľkovojvodkyňu z Luxemburgu, princeznú z Monaka a princezné z rodu Savojských. Momentálne je teda vo svete len sedem žien, ktoré sa môžu po boku pápeža Františka postaviť počas súkromnej audiencie či verejnej bohoslužbe na pôde Vatikánu v bielom odeve. Ideálne so závojom.

Instagramový účet pápeža Františka "lajkol" sexi foto modelky
16 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

V čiernom boli aj Obamová, Trumpová či princezná Diana

V čiernom bola na audiencii u pápeža aj švédska kráľovná Silvia (druhá sprava) s dcérou a manželom v roku 2015. Zdroj: SITA


V zozname privilegovaných žien sú teda bývalá španielska kráľovná Sofia a súčasná španielska kráľovná Letizia, belgická kráľovná Paola, manželka bývalého beglického kráľa Alberta II, jej nevesta, kráľovná Mathilde, ktorá je manželkou súčasného belgického kráľa Philippa, v zozname tiež nechýbajú ani princezná Charlene z Monaka, veľkovojvodkyňa z Luxemburgu Maria Teresa a princezná Marina z Neapola. Privilégium bielej sa neviaže na konkrétne osoby, ale na kráľovský titul, čo znamená, že napríklad manželka španielskeho kráľa Felipeho, kráľovná Letizia, mohla prísť k pápežovi odetá v bielom až vtedy, keď sa stala španielskou kráľovnou.

Iné známe zástupkyne európskych monarchií, ako napríklad Švédska či Dánska, musia rešpektovať pravidlá rovnako ako predstaviteľky štátov či političky alebo pozvané osobnosti. Na audiencii u pápeža sa tak v čiernom a so závojom, ktorý zakrýva vlasy, objavila napríklad Michelle Obamová, Melania Trumpová, dánska princezná Mary, švédska kráľovná a princezné, ale kedysi aj princezná Diana. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si na audienciu obliekla model od dizajnéra Borisa Hanečku, ktorý vznikal s ohľadom na protokol, pričom návrhár do šiat zakomponoval zaujímavý detail. Pre hlavu nášho štátu pripravil závoj v tvare Slovenska, dodáva v závere portál zena.pravda.sk.

Zuzana Čaputová u pápeža Františka očami odborníka
Zuzana Čaputová sa v pondelok 14. decembra stretla vo Vatikáne pri osobnej audiencii s pápežom Františkom. Jednou z vecí, ktoré spoločne riešili, boli stále sa prehlbujúce rozdiely v spoločnosti. Módny stylista hviezd Sam Dolce ohodnotil celkový... Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Timotej Dudka