Lavrov odsúdil „neprijateľnú koloniálnu mentalitu“ EÚ v Bosne
17 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov skritizoval odmietnutie bosnianskeho moslima a chorvátskeho predstaviteľa stretnúť sa s ním v Sarajeve, pričom údajne konali podľa pokynov vonkajších síl, ktoré sa nezaujímajú o mier v Bosne, informuje portál RT.


Incident neovplyvní pozíciu Ruska v oblasti rozvoja vzťahov s obyvateľmi Bosny a Hercegoviny, uviedol v utorok Lavrov pre novinárov.

"Myslím si, že politici, ktorí sa takto rozhodli, nie sú nezávislí a konajú podľa niekoho pokynov. Nevyjadrujú záujmy svojich voličov, ale vonkajších síl, ktoré sa zaujímajú iba o to, aby krajiny západného Balkánu uplatňovali svoje právo rozvíjať vzájomne výhodnú spoluprácu s externými partnermi," uviedol ruský minister zahraničia.

Sefik Dzaferovič a Zeljko Komsic, bosniansky moslim a chorvátsky člen predsedníctva krajiny, v pondelok zrušili plánované stretnutie s Lavrovom a tvrdili, že jeho vyhlásenia o Daytonskej dohode boli v rozpore s pozíciou Bosny.



Ruské ministerstvo zahraničia sa však aj napriek tomu stretlo „s členmi predsedníctva Bosny a Hercegoviny“, na ktorom sa zúčastnil Milorad Dodik, ktorý v súčasnosti predsedá triumvirátu.

Po stretnutí Lavrov varoval, že „niektorí z našich partnerov sa môžu pokúsiť zničiť Daytonskú dohodu“ a dodal, že „takéto pokusy sú spojené s najvážnejšími dôsledkami“.

Daytonská dohoda ukončila etnický konflikt v Bosne v rokoch 1992-1995, v ktorom proti sebe stáli tri hlavné konštitučné skupiny bývalej Juhoslovanskej republiky. Nová ústava krajiny bola súčasťou mierovej zmluvy, ktorá bola oficiálne podpísaná 14. decembra 1995 v Paríži.

Biden: Trump odmietol rešpektovať vôľu ľudí
Novozvolený prezident Spojených štátov Joe Biden počas pondelňajšieho prejavu v meste Wilmington v štáte Delaware vyhlásil, že dosluhujúci republikán Donald Trump nerešpektuje americkú ústavu ani vôľu ľudí, keď odmieta uznať svoju volebnú porážku.... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | tasr