EU by mala venovať väčšiu pozornosť režimu Igora Matoviča
17 | 12 | 2020 I Petra Demková

 „Slovenská vláda sa usiluje oklieštiť právomoci Ústavného súdu SR tak, aby nemohol posudzovať súlad ústavných zákonov so samotnou ústavou. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková kritiku zámeru odmietla slovami, že ústavný súd nám nebude hovoriť, čo je ústava. Keby sa podobne vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán, Ursula von der Leyen by vyskočila z kože,“ píše na svojom Facebooku Ďateľ, Peter Tóth.


Petra Tótha poznáme ako novinára, ktorý bojoval proti Vladimírovi Mečiarovi a upevňovaniu moci v štáte v jeho dobe. Dnes sa zdá, že opäť dospievame do štádia, kedy ožívajú obavy o demokraciu. Tóth reaguje príspevkom na sociálnej sieti. „Ak je z pohľadu hodnôt Európskej únie problematický vzťah Maďarska a Poľska k nezávislosti justície a médií, potom by mali orgány kontinentálneho bloku začať venovať zvýšenú pozornosť režimu Igora Matoviča na Slovensku,“ upozorňuje.

Kandidát na generálneho prokurátora Kliment bohapusto klame a poslanci pália bosorky, tvrdí Tóth
Kandidát na generálneho prokurátora Juraj Kliment tvrdí, že keď odhalil moje „toxické“ známosti, ukončil so mnou spoluprácu. Takisto doktor Kliment tvrdí, že som ťažko niesol, keď na tretej knihe o vražde Ľudmily Cervanovej spolupracoval s iným... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


„Slovenská vláda sa usiluje oklieštiť právomoci Ústavného súdu SR tak, aby nemohol posudzovať súlad ústavných zákonov so samotnou ústavou. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková kritiku tohto zámeru odmietla slovami, že ústavný súd nám nebude hovoriť, čo je ústava. Keby sa podobne vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán, Ursula von der Leyen by vyskočila z kože,“ upozorňuje bývalý novinár. „Posilnenie právomocí ústavného súdu bolo jednou z agend boja proti režimu Vladimíra Mečiara,“ pripomína.

Tóth si všíma, že napriek tomu, čo sa deje, Európa nijak nereaguje. „Dnes sa režim Igora Matoviča chystá v tomto ohľade uskutočniť doslova kontrarevolúciu. Vláda chce odstrániť systém bŕzd a protiváh demokratickej ústavy, no nielen slovenské médiá si pred tým zatvárajú oči. Európska komisia ani len brvou nepohne,“ všíma si Tóth.

Novinár si nezabudol „kopnúť“ aj do Daniela Lipšica, s ktorým ho spája kauza vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej, v ktorej zohral kľúčovú rolu ako svedok: „Režim Igora Matoviča sa pohráva s tým, že do funkcie riaditeľa Úradu špeciálnej prokuratúry inštaluje politika. Daniel Lipšic, aj keď naoko odišiel do advokácie, nikdy neprestal byť politikom. Predstavme si, že čosi podobné by sa v Poľsku usilovala presadiť strana Právo a spravodlivosť. Charles Michel, ale aj strapatá europoslankyňa LDN by mali ústa plné slovnej vaty. Ak v EÚ nemajú platiť dva rozdielne metre, je načase, aby jej orgány začali venovať pozornosť chúťkam režimu Igora Matoviča,“ uzatvára svoj príspevok na sociálnej sieti spisovateľ a novinár.

Chmelár to zaklincoval - "Lipšic nikdy nebude nestranným prokurátorom, je len pomstychtivým politikom vo výkone trestu"
Politológ a publicista Eduard Chmelár asi už nemá slov na to, čo sa deje v našich štruktúrach moci. A tak píše - ako sa vraví - ako mu ústa narástli. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Ivan Brožík