Česká vláda vyhodí miliardu korún za antigénove testy. Podľa vedcov nie sú plošne účinné
17 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Od dnešného dňa sa môžu obyvatelia ČR nechať dobrovoľne a bezplatne antigénne testovať na prítomnosť koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19. Zatiaľ to ale vyzerá, že česká vláda vyhodí oknom cez miliardu korún. Ako upozorňujú vedci, antigénne testy nie sú plošne účinné.


Ako píše portál Magazín Plus, obyvatelia Českej republiky sa môžu nechať dobrovoľne a bezplatne antigénne testovať. Doteraz sa nechávali otestovať pedagogickí pracovníci. Celkovo by sa mohlo v ČR nechať otestovať približne 2,5 milióna dospelých ľudí.

Niektorí však pôjdu na test viackrát. Celkový počet testov tak môže činiť zhruba tri milióny. Zdravotné poisťovne preplatia nemocniciam a ordináciám 350 korún (13,40 eur) za test. Verejnú kasu tak toto testovanie bude stáť viac ako miliardu korún, teda v prepočte viac ako 38 miliónov eur.

„Stovky ľudí budú umierať len preto, že nemáme nakúpené testy,“ viní Matovič Sulíka
Situácia s koronavírusom na Slovensku sa prudko zhoršila a vláda preto musela prijať radikálnejšie riešenia. Premiér Matovič však za súčasný stav viní aj šéfa rezortu hospodárstva Sulíka. A to kvôli tomu, že nezabezpečil nákup antigénových... Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ak však platí záver novembrového vydania odborného časopisu Journal of Clinical Microbiology, česká vláda túto viac ako miliardu vyhodí oknom. Autori článku, Matthew Pettengill z filadelfskej Univerzity Thomasa Jeffersona a Alexander McAdam z Bostonskej detskej nemocnice, totiž varujú, že antigénne testy nie sú v plošnom meradle účinné.

"Snaha využiť vo väčšom meradle antigénne testy na zamedzenie šírenia koronavírusu je ako snaha zabrániť globálnemu otepľovaniu na základe predpovede počasia," uvádza sa v štúdii.

Podľa oboch vedcov sú v zamedzení šírenia nákazy dôležité lacné, ľahko dostupné opatrenia, ako je nosenie rúšok, dostatočná hygiena rúk, dodržiavanie vzdialenostného odstupu či dôsledná izolácia chorého. Primárnym cieľom testovania by podľa nich malo byť monitorovanie účinku týchto dostupných opatrení.

V Indii sa začínajú testy ruskej vakcíny Sputnik V
02 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Kľúčovým problémom plošnejšieho antigénneho testovania je podľa autorov štúdie jeho pomerne vysoký podiel falošne pozitívnych výsledkov. Tento podiel je podľa nich tak vysoký, že obyvateľstvo v záver testov nezíska dostatočnú dôveru. To sa prejaví tým, že nebude na základe ich výsledku v uspokojivej miere konať.

Pozitívne testovaní napríklad nebudú dodržiavať zásady dostatočnej izolácie od ostatných. Všeobecne nižšia spoľahlivosť testov, ktorá je nižšia napríklad v porovnaní s laboratórnymi PCR testami, môže však viesť aj k tomu, že výsledok bude falošne negatívny, pričom testovaný človek, hoci v skutočnosti pozitívny, prestane dodržiavať preverené opatrenia ako nosenie rúška alebo dodržiavanie sociálneho odstupu.

Pandémia očami fyzika: Ľudia by sa už konečne mali dozvedieť pravdu
COVID-19 sa prenáša kvapôčkami ako chrípka, a preto nás pred ním ochráni rúško. To je podľa fyzika Ladislava Andreya najväčší omyl, ktorý vyprodukovala vláda a dlhý zoznam mediálnych odborníkov, informuje portál Nova. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Timotej Dudka