Sudca Števík: Vláda chce ovládnuť justíciu a vulgarizuje spoločnosť
16 | 12 | 2020 I

Vláda Igora Matoviča sa usiluje ovládnuť súdnu moc a robí to pod pláštikom očisty justície, varuje v rozhovore pre Hlavné správy sudca Patrik Števík.


Sudca Okresného súdu Bratislava II Števík patrí k štrnástim signatárom Výzvy sudcov na zachovanie demokracie a právneho štátu. Upozorňuje, že deštrukcia právneho štátu spočíva v snahe výkonnej a zákonodarnej moci ovládnuť justíciu.

Výzvu sudcov ostro odsúdil predseda súdnej rady Ján Mazák. Števík na jeho adresu povedal, že Mazák sa pravdepodobne stále nevyrovnal so svojou minulosťou totalitného sudcu. „Inak si neviem vysvetliť jeho vyjadrenia, ktoré likvidujú dôveryhodnosť justície a obhajujú porušovanie ústavy a zákonov,“ vyhlásil.

Števík poukazuje na okolnosť, že aj keď sa niektorí spreneverili spravodlivosti, na Slovensku je ešte stále 1400 sudcov. „Prepáčte, to už sme skutočne takí malomyseľní, že uveríme rozprávke o skorumpovanej celej súdnej moci na základe zopár zatknutých sudcov?“

Sudca hovorí, že justíciu treba zbaviť všetkých, ktorí sa nechali skorumpovať. No rovnako treba pracovať na tom, aby politici a novinári neporušovali základné zásady právneho štátu, ako sú prezumpcia neviny a nezávislosť justície. „Chceme, aby politici alebo novinári podľa svojich preferencií určovali vinníkov, ukladali im tresty a sudca bude iba štatista? Alebo chceme mať nezávislú súdnu moc?“ pýta sa Števík.

Za najnebezpečnejšie prejavy Matovičovho režimu považuje neúctu k človeku a vulgarizáciu spoločnosti. Ak ospravedlníme porušovanie ľudských práv, aby vládna moc ušetrila peniaze a nariadi povinné testovanie, stávame sa spolupáchateľmi zániku demokracie a právneho štátu.

„Chápem, že nie každý sa narodil ako hrdina. Ale odvaha nie je absencia strachu, ale jeho prekonanie. Ja mám tiež strach. Ale strach z toho, že nič neurobím, sa stal väčším ako strach z toho, čo sa mi stane, keď sa ozvem. A myslím, že v spoločnosti, v ktorej panuje zmätok, nekultúra, zosmiešňovanie, ponižovanie a pomsta, je strach namieste,“ tvrdí Števík.