Premiér Matovič zamlčal jeden úspech Slovákov. S čím sa zabudol pochváliť?
15 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Druhá vlna koronavírusu akoby nemala konca, ba na Považí, ale aj v Ponitrí, je zo všetkých častí Slovenska situácia azda najhoršia. Je tu ale i jedna super správa, ktorú majú pre našich ľudí analytici z projektu Dáta bez pátosu. Premiér je však akosi zamlčal.


Skupina matematikov pod názvom Dáta bez pátosu už dlhší čas prezentuje v médiách a na Facebooku svoje vlastné analýzy vývoja pandémie Covid-19 na Slovensku. Aktuálne varujú, že situácia sa všade rýchlo zhoršuje a odkazujú premiérovi Igorovi Matovičovi, čo je naozaj nutné urýchlene spraviť. Analytici však majú aj bomba správu, informuje portál dnes24.sk.
Situácia sa u nás zhoršuje už tri týždne

Facebooková stránka Dáta bez pátosu vychádza z oficiálnych výsledkov PCR testov za posledných sedem a štrnásť dní. Rovnako rekapituluje aj výsledky antigénových testov, ktoré veru nie sú veselé. „Situácia sa zhoršuje už tri týždne. Nezačala sa zhoršovať minulý týždeň,“ konštatujú analytici čím narážajú na skutočnosť, že kompetentné orgány až minulý týždeň rozhodli o sprísnení opatrení. Dôvod na sprísňovanie opatrení, ktoré avizuje vláda, podľa nich, rozhodne je. „Z týždňa na týždeň sme v rámci celého Slovenska stúpli v pozitívnych prípadoch infekcie a to z 10 829 na 15 332 nových prípadov (+42%)… situácia sa zhoršila v 90% okresov,“ uvádzajú analytici z Dáta bez pátosu.

Zhoršuje sa však aj situácia v nemocniciach, pričom niektoré už narazili na limity reprofilizovaných lôžok. Za posledný týždeň v priemere hlásili 2 060 hospita­lizovaných. Analytici ponúkajú aj detailný pohľad na jednotlivé regióny. Vo všetkých krajoch sa vírus šíri čoraz rýchlejšie. Percentuálne najväčší nárast chorých za posledných sedem dní hlásia v Žilinskom (+54%) a Košickom kraji (+51%). „Kritická situácia je aktuálne v piatich okresoch na Považí a Ponitrí,“ spresňujú analytici mikroregióny. Za posledný týždeň sú na tom najhoršie v okrese Púchov s hodnotu 68 na 10 000 obyvateľov, nasledovaní Trenčínom (66 na 10 000), Považskou Bystricou (63 na 10 000) a Nitrou (54 na 10 000) so Skalicou.



Bude očkovanie rovnako dobrovoľné ako testovanie?
Nemálo ľudí verí, že plošné testovanie bolo len prípravou na masové očkovanie. A že s vakcínou príde ďalšie znásilnenie slobodnej vôle. Premiér však tvrdenia o povinnom očkovaní označil za blud. Vláda o nariadení imunizácie proti koronavírusu podľa... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


 
„Horiacich“ okresov máme stále dosť

Analytici varujú, že ľudia v týchto najviac zasiahnutých lokalitách by nemali brať situáciu na ľahkú váhu a sami sa dať do domácej izolácie. „Všetci obyvatelia týchto okresov by mali znížiť mobilitu na absolútne minimum, zostať doma, izolovať sa a prečkať vianočný čas vo veľkej opatrnosti. Pomohlo by dať sa testovať antigénovými, či presnejšími PCR testami,“ radia ľuďom z najviac postihnutých okresov. Uvoľniť sa a vychutnávať si predvianočné nákupy a návštevy rozhodne nemôžu ani obyvatelia ďalších lokalít. Situácia je vážna aj v okresoch Ilava (49 na 10 000), Banská Bystrica (41 na 10 000), Žilina (37 na 10 000), či Trnava (35 na 10 000).

Analytici si však neodpustili ani odkaz priamo premiérovi Matovičovi, ktorý sa v nedeľu večer na Facebooku posťažoval na vývoj situácie a zároveň namietal výzvu plošne testovať len v horiacich okresoch. „Nechápem už vôbec – najprv vzburcujú v ľuďoch až nenávisť voči mne a plošnému testovaniu a teraz to ja mám nejakým zázrakom zvrátiť,“ uviedol vo svojom statuse premiér. Analytici z Dáta bez pátosu však práve dokázali, že ľudia sa testovaniu vôbec nebránia a chodia si dať strčiť tyčinku do nosa naozaj húfne, no tam, kde je situácia naozaj zlá. A to je mimoriadne dobrá správa.

Považovala by som za správne, ak by bolo testovanie dobrovoľné
Ak by sa malo realizovať celoplošné testovanie, prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za správne, aby bolo dobrovoľné. Hlava štátu to uviedla v utorkovom vyjadrení. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Ľudia sa otestovať prišli, a dobrovoľne!

„Za posledný týždeň sa otestovalo antigénovými testami na Slovensku spolu viac ako 200-tisíc ľudí. Bolo to dobrovoľné a hlavne v horiacich okresoch,“ píšu analytici a označujú to za skutočne veľký úspech, o ktorom však premiér akosi zabudol informovať. „Vám sa nedarí ľuďom podať aktuálnu informáciu dokonca ani keď je to BOMBA správa a MEGA úspech,“ odkazujú analytici Matovičovi a zároveň upozorňujú, že toto čisto dobrovoľné testovanie v mobilných zariadeniach odhalilo za posledný týždeň až 13-tisíc infikovaných, čo je 6,5 %. Prišli najmä tí, ktorí sa už cítia zle a zároveň vidia okolo seba veľa chorých.

Ukazuje sa tak, že tento spôsob testovania v najviac zasiahnutých okresoch je efektívnejší ako celoplošné testovanie úplne všade. „Nechajte rozhodnutie na ľudí… oni nie sú ovce a prídu sa testovať, lebo cítia nebezpečenstvo,“ hovoria analytici, ktorí majú okrem toho aj ďalšie odporúčania. „Podporte mobilné testovacie miesta tam, kde sú problémy, v ohniskách nákazy. Potrebujeme tiež zákaz vychádzania okamžite a bez výnimky. Tvrdé „zostaň doma“. Fakt to treba, lebo sa zmeškali príležitosti robiť to lokálne pred 4 a 3 a 2 týždňami a minulú stredu,“ píšu podľa dnes24.sk analytici s Dáta bez pátosu.

Hlavou proti múru: Matovič nepovažuje dobrovoľné testovanie za efektívne
Nepočúva odborníkov, ani prezidentku. Dobrovoľné celoplošné testovanie nie je podľa premiéra Igora Matoviča efektívne. Odvoláva sa na výsledky víkendového testovania vo viacerých obciach na Slovensku. Poukázal na to v reakcii na vyjadrenia... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | tasr