Objednali ste si domáci test na Covid z internetu? Buďte opatrní, môže byť falošný!
15 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Dnes sa už falšuje v skutočnosti všetko. Najčastejšie falzifikáty sa síce objavujú z ázijských krajín, ale na pozore sa musíme mať aj pri iných. Najnovšie sa snaží niekto predávať falošné testy na COVID-19.


Riziko použitia falošných testov je v tom, že pacient dostane falošný výsledok, a to či už negatívny alebo pozitívny. Obidva výsledky sú totiž zlé! Na európsky aj slovenský trh sa dostalo veľa domácich testov na diagnostikovanie ochorenia COVID-19. Žiaľ, žiadny z nich nie je certifikovaný na domáce použitie ani v jednej európskej krajine. Na sociálnej sieti na to upozornila riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová, ktorá pred falošnými testami varuje, informuje portál dnes24.sk.
Obidva výsledky falošného testu môžu byť zlé

„Žiaden test na domáce použitie nie je na Slovensku, ani v Európe registrovaný ani certifikovaný,“ zdôraznila Baťová s tým, že všetky takéto testy, ktoré ponúkajú rôzne webové stránky, nie sú spoľahlivé a štátny ústav nevie, aká je dôveryhodnosť týchto testov. Riaditeľka ústavu tiež vysvetlila, že na to, aby takýto typ testov certifikovali, musia prejsť prísnym hodnotením. „To, aby odber vzorky, citlivosť testu aj samotná interpretácia výsledku pacientom, laikom, bola v poriadku, nie je jednoduché,“ prízvukuje Baťová, ktorá zároveň vysvetľuje, že riziko použitia falošných testov spočíva najmä v tom, že pacientovi dajú falošný výsledok, či už falošne negatívny alebo falošne pozitívny.

Obidva výsledky sú, podľa jej slov, zlé. „V prípade, že pacient dostane falošne negatívny výsledok, to v preklade znamená, že nie je negatívny, ale má ochorenie COVID-19, ktoré v prípade, že nedodrží karanténu a bude chodiť do spoločnosti, tak bude šíriť ďalej,“ uviedla riaditeľka. Výhrou nie je ani falošná pozitivita, pretože môže dať človeku pocit bezpečia, že už ochorenie prekonal a bude menej obozretný. Ľudí preto Baťová vyzýva, aby používali relevantné a dôveryhodné údaje, či už o ochorení COVID-19 alebo o testoch, alebo o tom, ako sa správať.


Všetko podstatné je na stránke korona.gov.sk

Najrelevantnejšie údaje sú na stránke korona.gov.sk, kde sa navyše nachádzajú informácie z Úradu verejného zdravotníctva, z Národného centra zdravotníckych informácií alebo z Ministerstva zdravotníctva. „Sú tam tiež pokyny, ako sa má správať pacient v prípade, že je pozitívny, a čo má robiť, ako postupovať ďalej,“ uzavrela Baťová s tým, že všetky tieto informácie sú veľmi ľahko dohľadateľné a v zrozumiteľnej re­či.

Slováci, pozor na použitie domácich testov na COVID-19! Môžete mať vážne problémy
Koronavírus šarapatí na Slovensku približne od februára a v súčasnosti je u nás opäť na vzostupe. Nečudo preto, že mnohí z nás sa z neho nielen snažia vyliečiť v domácom prostredí, ale aj sa otestovať. A práve s tým sú spojené aj... Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.