Washington v Rusku zatvára konzuláty, zostane jediné veľvyslanectvo
14 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
USA údajne uvažujú o uzavretí svojich dvoch zostávajúcich konzulátov v Rusku a ponechajú len jediné veľvyslanectvo. Tento krok by znamenal, že niektorí Rusi budú musieť letieť viac ako deväť hodín, len aby mohli požiadať o vízum na návštevu Ameriky, informuje portál RT.




Podľa diplomatických zdrojov citovaných moskovským denníkom Kommersant Washington uvažuje o zatvorení svojich konzulátov vo Vladivostoku a Jekaterinburgu, ktoré sú jedinými takýmito miestami mimo hlavného mesta. Konzulát vo Vladivostoku bol od marca dočasne uzavretý kvôli pandémii Covid-19 a konzulát v Jekateriburgu pracuje s obmedzenou kapacitou.

Bilaterálne vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sa rýchlo zhoršili v roku 2016, keď vtedajší americký prezident Barack Obama vyhostil z krajiny 35 ruských diplomatov a ich rodiny. O rok neskôr, po vzdaní sa nádeje, že jeho nástupca Donald Trump môže tento krok zvrátiť, Rusko požadovalo, aby Amerika zredukovala svoju diplomatickú misiu na 455 osôb - čo je počet ruských diplomatov v USA.

Kombinácia Sputniku V s vakcínou AstraZeneca by mala vytvoriť dlhotrvajúcu imunitu
AstraZeneca, britský výrobca liekov, ktorý spolupracuje s Oxfordskou univerzitou na vývoji vakcíny proti Covid-19, plánuje spolupracovať s vývojármi ruskej vakcíny Sputnik V na výskume kombinovanej očkovacej látky, informuje portál Business... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Neskôr, v roku 2018, po údajnej otrave britského agenta spravodajských služieb, ktorý sa narodil v Rusku, Sergeja Skripala, v Salisbury, USA vylúčili ďalších 60 ruských diplomatických zamestnancov a zatvorili ruský generálny konzulát v Seattli. Kremeľ na to zareagoval zatvorením amerického generálneho konzulátu v Petrohrade.

Po opatreniach z roku 2018 USA v Rusku znížili svoje vízové ​​služby. Keby sa uskutočnili navrhované kroky vo Vladivostoku a Jekaterinburgu, kapacita na vybavovanie žiadostí o víza ruských občanov by sa ešte viac znížila, čo by ešte viac preťažilo systém. Ešte pred pandémiou Covid-19, v minulom roku, bola čakacia doba na vízový pohovor na veľvyslanectve USA v Moskve 300 dní.

Okrem vízových otázok by odstránenie americkej základne vo Vladivostoku malo tiež negatívny dopad na schopnosť krajiny uplatniť svoju „mäkkú moc“ na Ďalekom východe Ruska, kde má značný vplyv Čína.

Kremeľ: Putin sa neskrýva pred Covidom v bunkri v Soči!
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková