Matovič sa vraj snaží kúpiť milióny testov z cudziny, chce zvrátiť lockdown?
14 | 12 | 2020 I Michal Filek

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pred mimoriadnym rokovaním vlády pripustil, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa snaží o nákupy miliónov antigénových testov priamo cez dohodu s niektorými štátmi. Uviedol to portál aktuality.sk. Nie je vylúčené, že sa premiér takto snaží zmierniť, či odvrátiť prísnejší lockdown. 


Vláda dnes rokuje od 13.00 h. Na programe by mala mať aj prerokovanie sprísnenia opatrení, ktoré v piatok navrhla pandemická komisia a informoval o nich minister zdravotníctva Marek Krajči. Medzi nimi bolo aj zavedenie zákazu vychádzania tak, ako sme ho už zažili v období Veľkej noci.

Naď, podľa aktuality.sk hovorí, že jedinou mysliteľnou výnimkou v prípade schválenia tohto zákazu je práve testovanie. Keďže ale Slovensko aktuálne nemá dostatok antigénových testov, je to problematické. Mal však potvrdiť, že Slovensko rokuje o ich priamom zadovážením nie cez firmy, ale cez medzinárodné dohody.


„Sú rôzne krajiny okolo nás, ktoré nakúpili veľké množstvo. Ale len príprava medzinárodnej dohody trvá týždeň," skonštatoval Naď pre Aktuality.sk.

Aktuality tiež poznamenali, že  Krajčí po piatkovom rokovaní Pandemickej komisie hovoril v inotajoch o tajnom pláne predsedu vlády, ktorý by mohol zvrátiť celoplošný lockdown. Ani Krajčí ani Naď dnes však nechceli viac k tomu povedať.

Dnes zrejme definitívne rozhodnutie o zavedení zákazu vychádzanie nepadne. Ako sme už uviedli skôr, minister Naď nepredpokladá, že vláda rozhodne bez predchádzajúceho prerokovania v krízovom štábe.


Naď: Nepredpokladám, že vláda sprísni opatrenia predtým, ako ich prerokuje ÚKŠ
Vláda by v pondelok nemala prijať žiadne rozhodnutie, ktoré sa bude týkať sprísnených opatrení proti šíreniu pandémie COVID-19. K tomu by mala pristúpiť až potom, ako o návrhoch bude rokovať ústredný krízový štáb (ÚKŠ). Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | tasr