Kombinácia Sputniku V s vakcínou AstraZeneca by mala vytvoriť dlhotrvajúcu imunitu
14 | 12 | 2020 I Marek Molnár

AstraZeneca, britský výrobca liekov, ktorý spolupracuje s Oxfordskou univerzitou na vývoji vakcíny proti Covid-19, plánuje spolupracovať s vývojármi ruskej vakcíny Sputnik V na výskume kombinovanej očkovacej látky, informuje portál Business Insider.


„AstraZeneca čoskoro začne s ruským výskumným ústavom Gamaleja skúmať, či je možné úspešne skombinovať dve vakcíny na báze adenovírusu,“ uviedla spoločnosť AstraZeneca v piatkovom vyhlásení.

Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý financuje vývoj Sputniku V, túto správu potvrdil, pričom dodal, že klinické testovania sa majú začať koncom decembra.

„Kombinácia rôznych vakcín proti Covid-19 môže byť užitočná na zlepšenie imunitnej ochrany alebo na zlepšenie prístupnosti vakcín,“ uviedla v piatok AstraZeneca s tým, že „je tiež pravdepodobné, že kombinácia vakcín môže viesť k zlepšeniu dlhotrvajúcej imunity“.

Ruská vakcína Sputnik V má úspešnosť 98,5%
Iba 273 ľudí, ktorí sa dobrovoľne prihlásili do tretej fázy testovania ruskej vakcíny Sputnik V, bolo pozitívnych na Covid-19 aj po zaočkovaní, pričom ide o neúspešnosť len 1,5%, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Marek Molnár


RDIF privítal spoluprácu medzi výrobcami vakcín, poznamenal jej výkonný riaditeľ Kirill Dmitrijev, ktorý tiež dúfa, že príklad budú nasledovať aj ďalší výrobcovia vakcín.

„Rozhodnutie spoločnosti AstraZeneca uskutočniť klinické testovania s použitím jedného z dvoch vektorov Sputniku V s cieľom zvýšiť účinnosť vlastnej vakcíny je dôležitým krokom k zjednoteniu úsilia v boji proti pandémii,“ dodal Dmitriev.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca nie je autorizovaná na použitie kdekoľvek na svete, pričom v novembri spoločnosť uviedla, že svoju vakcínu znovu otestuje, keď pripustila, že z prvé kolo testovania neprinieslo očakávané výsledky. Rusko udelilo povolenie na núdzové použitie vakcíny Sputnik V 11. augusta. Ide o prvú schválenú vakcínu proti Covid-19 na svete. Začiatkom decembra vývojári vakcíny uviedli, že má účinnosť až 98,5 percent.

Univerzita v Edinburgu identifikovala päť génov spôsobujúcich vážnu formu ochorenia Covid-19
Existujúce lieky zameriavajúce sa na tieto gény otvárajú cestu k novým klinickým testom, informuje portál Blisty. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Prečo výrobcovia liekov kombinujú rôzne vakcíny?

Vakcíny často vyžadujú viacnásobné dávky. Vakcíny spoločností Pfizer, Moderna a AstraZeneca vyžadujú dve dávky, ktoré sa podajú s odstupom dvoch až štyroch týždňov. „Je pravdepodobné, že kombinácia vakcín môže viesť k zlepšeniu dlhotrvajúcej imunity,“ uviedla vo svojom vyhlásení spoločnosť AstraZeneca.

Takáto prax by podľa spoločnosti mohla zlepšiť prístup k vakcínam, ako aj k flexibilnejším imunizačným programom. Samotný Sputnik V používa pri očkovaní dve dávky, avšak aj dva rôzne adenovírusové vektory, ktoré podľa inštitúcie Gamaleja z nej robia kvalitnejšiu vakcínu, ktorá vytvára silnejšiu a dlhodobejšiu imunitnú odpoveď.

Sankcie zabíjajú ľudí, ktorých majú chrániť, a podkopávajú celý systém ľudských práv, tvrdí OSN
Jednostranné sankcie majú za následok smrť, choroby a hlad u ľudí v cieľových krajinách, pričom robia humanitárnu prácu čoraz ťažšou a riskantnejšou, uviedla osobitná spravodajkyňa OSN, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár