Sulík o veľkej investícii Volkswagenu: Bol to „trucpodnik“ premiéra Matoviča
13 | 12 | 2020 I Petra Demková

Zdá sa, že vzťah medzi ministrom hospodárstva R. Sulíkom a premiérom I. Matovičom sa nelepší. Pre denník Pravda povedal v sobotu Richard Sulík viacero vecí, ktoré potvrdzujú, že hlavným hnacím motorom premiéra je truc a pomsta. Ani z dnešného vystúpenia Sulíka v relácii Na telo, z toho premiér nevyšiel o nič lepšie.  


Pre denník Pravda poskytol Richard Sulík rozhovor 12. decembra. Medziiným odpovedal aj na otázku ohľadom ohlasovanej mega investície spoločnosti Volkswagen na Slovensku. Na otázku odpovedal, že to, ako to prebiehalo – teda že na rokovania nebol prizvaný a nebol ani pri ohlasovaní tejto investície verejnosti, je opäť raz trucovitá povaha premiéra. „Nejako si to prisvojil a nezavolal ma,“ povedal Sulík pre Pravdu. „Je to taký trucpodnik, preto sa k tomu ďalej vyjadrovať nechcem. Nie som nijako urazený, pracujem na svojich veciach a projektoch,“ vysvetlil.

PRIESKUM: Sulík v popularite dobehol Pellegriniho. Matovič a Kollár padajú
Najdôveryhodnejšou spomedzi slovenských politikov je prezidentka SR Zuzana Čaputová. Dôveruje jej 63 percent a nedôveruje 35 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý bol realizovaný od 18. do 25.... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Na otázku, či môžu pokazené vzťahy medzi ním a Matovičom viesť k pádu vlády odpovedal, že nie. „Veľakrát som sa vyjadril, že my z vlády neodídeme a opakujem to zase. Nebudeme z vlády odchádzať. Máme pred sebou veľa práce, chceme splniť čo najviac z programu. Celkom intenzívne sa snažím prehliadať všetky osobné útoky a nereagovať na ne. Myslím, že sa mi to darí,“ odpovedal.

Vyjadril sa aj k pomoci podnikateľom počas korony. Aj tu bolo cítiť, že premiér Matovič rieši situácie po svojom a nie vždy v súlade s tým, čo si myslia iní členovia vlády. „Pripomínam situáciu z jari, keď som mal jeden z mojich prvých konfliktov s premiérom,“ začal Sulík. „Ja som chcel totiž nájmy uhrádzať bez podmienky a on bol proti. Nakoniec došlo práve k takejto dohode. Štát zaplatí toľko, koľko z ceny zníži prenajímateľ. Keby to bolo iba na mne, táto podmienka by tam nebola. A to preto, lebo reštaurácie a iné podniky sú naozaj vyšťavené, často krátko pred krachom. Nehovorím, že teraz do týždňa skrachujú všetky, no to, čo im robíme, je likvidácia gastrosektoru. Inak sa to nazvať nedá,“ zopakoval už niekoľkokrát opakované Sulík.

Situácii veľmi nepomohlo ani dnešné vystúpenie ministra hospodárstva v relácii Na telo televízie Markíza. Ako si všíma Pluska, Sulík sa v nej vyjadril úplne jednoznačne – myslí si, že koronu by mal na Slovensku manažovať niekto iný a nie premiér Matovič. Povedal: „Predpokladám, že prezidentka dospela k záveru, že by sa mala ozvať. Prikláňam sa k jej odporúčaniu, aby krízu riadil niekto schopný. Tam musí byť určite manažér. Niekoho by si mal premiér vybrať. Niekto z rangu ako je Peter Škodný by to mohol byť,“  načrtol Sulík. Tým vlastne uviedol priamo aj svojho favorita na post manažéra koronakrízy. Minister hospodárstva zároveň opakovane pripomenul, že je nutné mať a používať pandemický plán. Ten dnes Slovensko stále nemá.

Podľa Sulíka, tam kde to situácia dovoľuje, by mali byť gastro prevádzky otvorené a bez nejakých veľkých obmedzení. „Oni nepotrebujú almužny, oni potrebujú podnikať,“ povedal. V Na telo pripomenul, prečo nechodí na zasadnutia krízového štábu. „Trvá to hodiny, ja som tam prestal chodiť, ja ten čas viem lepšie využiť, chodí tam moja poradkyňa," ozrejmil.

"Koronakrízu by mohol manažovať niekto iný ako premiér", vyhlásil Sulík
Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa prikláňa k názoru prezidentky SR Zuzany Čaputovej, žeby mal predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) odovzdať manažovanie koronakrízy niekomu inému. Sulík si vie v tejto pozícii predstaviť skôr... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR