Fico chce preverovať "obrovskú politickú nadprácu" v prípadoch medializovaného zatýkania
13 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica sa z väzby stal politický nástroj. Deklaruje to aj spôsobom zatýkania, lebo polícia pred kamerami ľudí zadržiava a posiela ich do väzby.


Tá má podľa neho plniť aj mučiaci účel, a to podmienkami vo väzbe, ktoré vníma ako prísnejšie než vo výkone trestu. Na obvinených bývalých policajných prezidentov Milana L. a Tibora G. či špeciálneho prokurátora Dušana K., ktorý sa vzdal funkcie, sa podľa Fica vzťahuje prezumpcia neviny.

Prípad zranenia Milana L. žiada preveriť špeciálnou komisiou, ktorá by mohla vzniknúť napríklad na úrovni parlamentu. Komisia sa má podľa Fica zaoberať všetkými prípadmi väzby a zadržania od apríla 2020. Cíti tam totiž "obrovskú politickú nadprácu". "Nebude sa nikto čudovať, ak sa tým, čo sa deje na Slovensku, bude zaoberať aj Európska únia," poznamenal.

Ako uviedol na sociálnej sieti, SMER-SD bude iniciovať zvolanie parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Ten mal však po voľbách pripadnúť opozícii a na jeho čelo SMER-SD nominoval poslanca Ľuboša Blahu. Blaha však hlasovaním neprešiel a tak sa dočasným predsedom stal poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Zrejme jemu chce Fico zavolať  a požiadať ho, aby zvolal výbor hneď v pondelok (14. 12.). "Na tomto výbore sa pokúsime vyvolať poslanecký prieskum, či už ide o Trenčín alebo o Prešov," doplnil Fico.

Kajúcnictvo na Slovensku nabralo desivý rozmer a vyvoláva obavy do budúcna
V mnohých prípadoch zatýkania vysokopostavených činiteľov, podľa všetkého v súčasnosti dochádza najmä na základe výpovedí iných obvinených, takzvaných kajúcnikov. Tí si týmto spôsobom snažia vyjednať čo najnižšie tresty, prípadne žiadne.... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič