Škandalózne zranenia Lučanského vo väzbe. Kto nesie vinu a kto zakrýva pravdu?
12 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Záhada Lučanského zranenia vo väzbe v Prešove ešte stále nie je vyriešená. Nepomáha ani vysvetľovanie ministerstva vnútra pod vedením Romana Mikulca, či ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorá uviedla, že špekulácie prinášajú len dezinformačné weby.


Ako prvé médium prehovorilo o bitke Lučanského s neznámymi osobami TA3, ktoré neskôr svoj titulok opravilo. K pofidérnym vysvetleniam sa vyjadril aj politický analytik Milan Žitný a dopĺňa ho jeho manželka Anna. „Tak generál Lučanský si pri cvičení spôsobil zranenia, ktoré museli operovať v nemocnici. Tvrdí to minister vnútra Mikulec.“

Žitný naznačuje, že minister vnútra Mikulec niekoho môže kryť: „Hmmm… Odkedy môže väzobne stíhaný chodiť cvičiť? Môže cvičiť akurát na cele a akurát tak kliky. A pritom si vylúpne oko? Čo nám to minister Mikulec podsúva? Koho kryje? Generála Lučanskeho zjavne niekto dobil. Pri jeho fyzickej konštrukcii a kondícii museli byť viacerí. Buď bachari alebo väzni. Tých však k nemu musel niekto zámerne pustiť. Toto je však mimoriadne závažná vec. Mimoriadne. A minister sa tvári, že sa nič nestalo?“

K tomuto prípadu sa ešte viac rozhovorila Žitného manželka Anna: „Tak takto. V prešovskom ústave pre výkon väzby došlo k incidentu. Aktuálne obvinený policajný exprezident Milan Lučanský mal pri cvičení utrpieť úraz. Tvrdí to v oficiálnom stanovisku minister vnútra Mikulec. Ministerka Mária Kolikova vylúčila cudzie zavinenie.

Fico žiada, aby Kolíková vysvetlila, čo sa stalo Lučanskému vo väzbe (VIDEO)
Predseda opozičnej strany Smer-SD a poslanec Národnej rady SR Robert Fico vyzval v piatok ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, aby vysvetlila, čo sa stalo bývalému policajnému prezidentovi Milanovi L. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | tasr


Úraz pri cvičení sa vzhľadom na pravidlá pre osoby vo vyšetrovacej väzbe mohol odohrať iba v cele, kde nie je žiadne cvičebné náradie. Len predpokladám, že na ošetrenie ľahkého úrazu pri cvičení by bolo možné previezť zraneného do miestnej nemocnice.

Generála Lučanského však po úraze po cvičení neodviezli do najbližšej prešovskej nemocnice,ale na špecializované pracovisko do Vojenskej nemocnice v Ružomberku. Tam sa mal podrobiť urgentnej vážnej operácii hlavy. Malo by ísť o fraktúry nadočnicového oblúka, pri ktorých malo dôjsť ku krvácaniu do mozgu.

Lučanského stav má byť v týchto chvíľach vážny. Žitná pripomína, že práve zároveň prepustili z väzby tzv. kajúcnika, ktorý Lučanského usvedčoval. „Po operácii previezli Milana Lučanského do väzenskej nemocnice v Trenčíne a aktuálne informácie hovoria o tom, že stav je vážny.

V situácii, keď je okolo prípadu príliš veľa nejasností, by bolo vhodné, aby svoje kompetencie, podľa možnosti bezodkladne využila ombudsmanka, ktorá má zo zákona prístup do väzníc. Ide totiž o bývalého prezidenta policajného zboru Slovenskej republiky v hodnosti generála. Celá situácia je mimoriadne vážna a ak sa ukáže, že Lučanský vo väzbe utrpel zranenia cudzím zavinením, hrozí Slovensku medzinárodný škandál a minimálne demisia oboch zodpovedných ministrov.

Informácie o zranení Lučanského ani vážnosť jeho zranení nie je zatiaľ potvrdená. Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti odmieta špekulácie o tom, že by Lučanskému zranenia spôsobil niekto iný. Rovnako minister vnútra Roman Mikulec tvrdí, že zranenia sú omnoho menšieho rozsahu a Lučanský si ich spôsobil sám.

Médiá špekulujú, že Lučanský je obeťou policajného násilia
12 | 12 | 2020 | Gabriel Matta