Škandál: Podľa Sulíka rozhoduje o pandemických opatreniach iba Mikas a vláda vraj ani nehlasuje
12 | 12 | 2020 I Gabriel Matta

Vicepremiér, minister hospodárstva Richard Sulík v stredu popoludní konečne otvorene povedal, ako to je s prijímaním epidemických opatrení na Slovensku. Dlhé rokovania krízového štábu majú podľa neho len poradnú funkciu, hlavný exekutívny orgán – vláda – vraj o opatreniach vôbec nehlasuje a hlavné slovo tak má hygienik Ján Mikas. Sulík to uviedol v rozhovore pre denník Pravda.


Sulík pre denník povedal, že o lockdowne sa síce rokovalo na „extra dlhom“ utorkovom zasadnutí Ústredného krízového štábu (ÚKS), avšak hlavné slovo mal podľa Sulíka hlavný hygienik Ján Mikas. Novinárov odkázal, že všetky otázky ku lockdownu majú smerovať práve na neho.

„Uznesenia krízového štábu nie sú záväzné. To je len poradný hlas a nakoniec rozhodne hlavný hygienik a hlavný hygienik rozhodne väčšinou tak, ako si želá Igor Matovič,“ vysvetlil celý postup šéf SaS Richard Sulík.

"Politici už by mali prestať improvizovať. Boj proti pandémii treba odovzdať vedcom", tvrdí Čekan
Slovensko potrebuje podľa prezidentky Zuzany Čaputovej zmenu v riešení koronakrízy. S rovnakou myšlienkou prišiel aj uznávaný biochemik Pavol Čekan. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Na otázku, či sa lockdown riešil aj v stredu ráno na vláde, Sulík uviedol, že konkrétne uznesenie na túto tému sa neprijímalo. Hovorilo sa o tom údajne len v bode rôzne. „A to z toho dôvodu, že vláda prekvapivo o takýchto dôležitých veciach nerozhoduje.“

Z konkrétnych opatrení, ktoré v stredu oznámil premiér Matovič sa Sulík v rozhovore pre Pravdu vrátil ku uzatvoreniu terás reštaurácii a krčiem od piatku 11. decembra. „Čomu ja osobne nerozumiem, preto lebo v najviac premorených okresoch dovolíme mať otvorené kostoly, ale reštaurácie musia mať komplet zatvorené aj v najmenej premorených okresoch.“ Opäť uviedol, že pri snahe obmedziť mobilitu seniorov nechápe stále fungujúco inštitút vlakov zadarmo pre dôchodcov.

„Deti, ktoré ohrozené nie sú, tým nedovolíme ísť do školy… je to veľa rozhodnutí, ktorým jednoducho ľudia nerozumejú a potom samozrejme majú aj veľmi nízku vôľu tie opatrenia dodržiavať,“ dodal Sulík.

Harabin: vyjadriť svoj názor na dnešných protestoch je vlastenecká povinnosť
Dnes, 12.12. 2020 sú ohlásené protesty najmä proti vládnym pandemickým opatreniam. Štefan Harabin na svojom Facebooku vyzýva vlasteneckej povinnosti. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Aneta Leitmanová