Kleine Zeitung: Postupný lockdown na Slovensku. Obchody sa zatvoria tesne pred Vianocami
11 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Slovensko sa rozhodlo v boji proti koronavírusu pristúpiť k postupnému lockdownu, informujú rakúske noviny Kleine ZeitungSlovenský premiér Igor Matovič predstavil ešte v stredu večer plán, ktorý pre túto krajinu s 5,5 miliónom obyvateľov počíta s postupnými obmedzeniami v závislosti od jednotlivých odvetví. Patrí k tomu aj zatvorenie obchodov na minimálne tri týždne, a to tesne pred vianočnými sviatkami. Výnimkou sú len obchody s potravinami či drogérie, ktoré pokrývajú základné potreby.


Ako ďalej píšu noviny Kleine Zeitung, už od piatka sa zatvoria aj všetky terasy pred reštauráciami a kaviarňami. Konzumácia jedál a nápojov v ich vnútorných priestoroch platila už aj predtým. Povolený je ale ich predaj so sebou. Od 14. decembra môžu hotely a lyžiarske vleky prijímať iba takých hostí, ktorí sa preukážu negatívnym testom na koronavírus. Navyše po Vianociach sa má pristúpiť k testovaniu vo firmách s viac ako 500 zamestnancami.


Všetky tieto opatrenia sa považujú za kontroverzné, pretože len nedávno sa na Slovensku uskutočnilo celoplošné testovanie obyvateľov rýchlymi antigénovým testami. Slovenský premiér vtedy prisľúbil, že ak bude masové testovanie, lockdown na Vianoce nebude, uzatvára rakúsky denník Kleine Zeitung.