Austrália zastavila vývoj vakcíny pre neočakávané vedľajšie účinky
11 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Austrália zastavila vývoj domácej vakcíny proti Covid-19 po tom, čo sa zistilo, že vakcíny bránia diagnostikovaniu HIV a vedú k falošne pozitívnym výsledkom testov na túto chorobu, informuje portál RT.


Vakcína, ktorú vytvorila University of Queensland (UQ) a biotechnologická firma CSL, vyvolala „obrovskú“ imunitnú reakciu na SARS-COV-2 v pokusoch prvej fázy, ale tiež viedla k niektorým komplikáciám spojených s iným nebezpečným vírusom. Protilátky, ktoré chránili účastníkov pred infekciou Covid-19, tiež viedli k falošne pozitívnym výsledkom testov na HIV.

Aj keď žiadny účastník štúdie v skutočnosti nemal HIV, austrálsky minister zdravotníctva Greg Hunt pripustil, že bizarný vedľajší účinok zasahuje do skríningu HIV. Nie je známy žiadny liek na vírus, ktorý napáda imunitný systém, a ak sa HIV nelieči, môže viesť k AIDS.

Podľa vývojárov vakcín môže odstránenie problému trvať rok. Táto informácia podnietila spoločnosť CSL a austrálsku vládu k zrušeniu testovania druhej a tretej fázy.

Švajčiarske úrady pozastavujú povolenie pre vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.  
Švajčiarska vláda už v októbri objednala niekoľko miliónov vakcín, od troch výrobcov. Teraz však švajčiarsky lekársky regulátor Swissmedic tvrdí, že chýbajú mnohé potrebné informácie k spusteniu používania vakcín a proces je preto pozastavený. ... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Petra Demková


Vláda plánovala získať až 51 miliónov dávok vakcíny v rámci plánu hromadného očkovania, ktoré sa malo začať v polovici roku 2021. Namiesto toho tím UQ-CSL vyrobí ďalších 20 miliónov dávok vakcíny, ktorá bola vytvorená Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca. Austrália tiež uzavrela dohodu o kúpe 10 miliónov dávok od spoločnosti Pfizer, ktorá by mala začiatkom roka dostať schválenie od regulátora liekov.

Americký regulačný úrad pre lieky nedávno odhalil, že u štyroch ľudí, ktorým bola podaná vakcína od spoločnosti Pfizer, došlo k dočasnej paralýze tváre, aj keď FDA uviedla, že neexistujú dôkazy, ktoré by spájali zdravotné problémy s vakcínou.

Každý piaty Slovák je presvedčený, že ho začipujú
Pätina Slovákov verí, že vakcínou ich očipujú. Už včera bolo neskoro na kampaň, tvrdí analytik Milo Rastislav Kačmár. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Ivan Brožík