SpaceX explodoval pri pristátí a Musk sa aj tak teší
10 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Prototyp vesmírnej lode SpaceX explodoval pri pokuse o pristátie po svojom testovacom štarte z raketového zariadenia spoločnosti v Boca Chica v Texase, informuje Guardian.


Napriek katastrofickému ukončeniu šesť a pol minútového testu bol podnikateľ Elon Musk nadšený. "Mars, sme tu!!" tweetoval. Raketa vesmírnej lode bola 16-podlažným prototypom ťažkej nosnej rakety vyvinutej Muskovou súkromnou vesmírnou spoločnosťou na prepravu ľudí a 100 ton nákladu pre budúce misie na Mesiac a Mars.

Testovací let mal dosiahnuť výšku 12 500 metrov. Prvýkrát pohon tvorili tri novo vyvinuté motory Raptor od spoločnosti SpaceX. SpaceX nevyjasnil, či raketa dosiahla takúto výšku. Musk bezprostredne po nehode uviedol, že „raketový tlak v palivovej nádrži bol nízky“ počas zostupu, „čo spôsobilo vysokú rýchlosť pri dotyku so Zemou“. Dodal, že SpaceX z testu získal „všetky údaje, ktoré sme potrebovali“, a označil fázu výstupu rakety za úspešnú.

Nemecké a švajčiarske médiá: Slovenská vláda plánuje ďalší lockdown
Na Slovensku sa schyľuje k ďalšiemu lockdownu. Počet chorých na COVID-19 sa opäť rapídne zvyšuje. Potvrdil to minister vnútra Mikulec po šesťhodinovom utorkovom stretnutí krízového štábu v Bratislave. Detaily sa majú oznámiť neskôr, informuje... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Spoločnosť SpaceX urobila prvý pokus o spustenie lode v utorok, problém s jej motormi Raptor však vynútil automatické prerušenie prevádzky iba jednu sekundu pred spustením. Kompletná raketa Starship, ktorá je plne opätovne použiteľnou nosnou raketou nasledujúcej generácie spoločnosti a centrom Muskových ambícií, by mohla zabezpečiť cestovanie vesmírom pre ľudí dostupnejším.

Nasa udelila spoločnosti SpaceX 135 miliónov dolárov na pomoc pri vývoji lode Starship, spolu s konkurenčnými vozidlami konkurenčných spoločností Blue Origin, vesmírnej spoločnosti vlastnenej miliardárom a majiteľom Amazonu Jeffom Bezosom a spoločnosťou Dynetcis vlastnenou spoločnosťou Leidos.

OSN má jasno: Ak nie si cyklista a vegetarián, nemáš tu čo hľadať
OSN nahliadla do budúcnosti.... a uvidela, že je obývaná cyklistickými vegetariánmi, ktorí sa vyhýbajú cestovaniu lietadlom a žijú svoje životy v uhlíkovej neutralite poháňanej slnečnou energiou. To sú kľúčové prvky, ktoré OSN považuje za „jedinú... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Tieto tri spoločnosti sa uchádzajú o budúce kontrakty v rámci programu Artemis od NASA, ktorý požaduje v nasledujúcom desaťročí sériu ľudských lunárnych prieskumov.

Spoločnosť SpaceX so sídlom v Hawthorne v Kalifornii skupuje rezidenčné nehnuteľnosti v dedine Boca Chica severne od hraníc USA s Mexikom v juhovýchodnom Texase, aby uvoľnila miesto pre svoje rozširujúce sa možnostivesmírnych lodí, ktoré si Musk predstavuje ako budúcu „bránu na Mars“.