Smatana: "Nie zdravotníctvo, ale zdravie občanov a ich bezpečnosť nie sú prioritou štátu"
10 | 12 | 2020 I Michal Filek

Analytik Martin Smatana pre denník N napísal  veľmi kritický názor. Uviedol v ňom, že jeho presvedčenie, že zdravotníctvo nie je prioritou tohto štátu, bol omyl. V skutočnosti totiž nie je prioritou štátu zdravie ľudí a ich bezpečnosť. Toto presvedčenie nadobudol po tom, ako vláda ohlásila aké opatrenia prijali na zastavenie rekordného nárastu pacientov s COVID-19.




"Počas posledných rokov som zažil nespočetne veľa rokovaní o chýbajúcich zdrojoch v zdravotníctve. Počas stretnutí som postupne nadobudol presvedčenie, že zdravotníctvo proste nie je prioritou tohto štátu, pochopiteľne, s výnimkou predvolebných debát a sľubov. Dnes (streda, pozn. red.) som však zmenil názor. Po ohlásení, aké opatrenia sa pripravili na zastavenie rekordného nárastu pacientov s ochorením COVID-19, som si uvedomil, že som sa celý čas mýlil. Nie zdravotníctvo, ale zdravie a bezpečnosť občanov nie sú prioritou štátu," napísal Smatana pre denník N.






Zatvorenie terás (11.12) či sprísnenie prevádzky hotelov vlekov a lanoviek (14.12) nám so súčasným extrémnym rastom nespraví takmer nič, tvrdí analytik. Zatvorenie obchodov 3 dni pred Vianocami posunie nákupnú horúčku len o pár dní skôr a školy by boli zavreté na sviatky tak či onak. "Kostoly? Otvorené. Mobilita? Nezmenená. Plán zastaviť rekordný rast? Žiaden. Regionálne riešenie? Nežartuj. Nejaký plán po sviatkoch? Uvidíme. Očakávaný výsledok? Nikto nevie."


Robert Fico očakáva novú vládu už na jar
Šéf Smeru vyhlásil, že nová vláda môže prísť vzhľadom na dianie vo vládnej koalícii veľmi rýchlo. Všimol si to portál hnonline.sk. Zároveň Fico na tlačovej konferencii uviedol, že celý smerácky klub hlasoval proti rozpočtu, lebo je to podľa nich... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Michal Filek




Podstata navrhnutých opatrení je, podľa Smatanových výrokov v denníku N teda taká, že sa spoliehame na to, že sa situácia nejako sama zlepší: prirodzene nižšia mobilita počas sviatkov nám „hnusobu“ pokrúti a ľudia budú zodpovední a dodržiavať opatrenia.




"Áno, v spoločnosti, ktorá má dôveru v zodpovedných a nie je vyčerpaná prešľapovaním na mieste, koaličnými hádkami, experimentami a nesplnenými sľubmi by to možno aj stačilo. Ak však toto mala byť tlačová beseda, ktorá mala povzbudiť ľudí a dať nádej, že situácia je pod kontrolou a ak sa posledný krát zomkneme, tak bude lepšie, tak si myslím, že to vskutku nevyšlo. Obávam sa, že takéto riešenie len predĺži agóniu mačko-psových opatrení, ktoré nedokážu pandémiu potlačiť. Sme teda ponechaní napospas toho, že sa my ako občania musíme zomknúť ako na jar a (napriek vláde) to "dať"."





Na záver Martin Smatana uviedol, že dnes už neexistuje ľahké riešenie našej situácie. Ale tam, kde sme teraz sme sa vraj dostali nečinnosťou a alibizmom ľudí zodpovedných za pandémiu. "Je to teraz už len na nás. Priznám sa, že som fakt naštvaný. S týmto návrhom prísť po toľkých dňoch čo pozerali ako sa situácia zhoršuje? Kvôli čomu? Egu? Ješitnosti? Hádkam? Percentám preferencií? Niečo neskutočné."


Chmelár: Matovič? Nemá zmysel sa s ním baviť, treba sa ho zbaviť
Eduard Chmelár vo svojom statuse na facebooku píše, že Igor Matovič mal pred národ predstúpiť, pokľaknúť na kolená a prosiť o prepáčenie. "Odkaz, ktorý však adresoval verejnosti, bol dostatočne zvrátený na to, aby ho raz z toho úradu vyhnali... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Michal Filek