Prezident Putin zúri, Ruská protivzdušná obrana je pod obrovským tlakom cudzích špionážnych letov
10 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

"Tridsať zahraničných špionážnych lietadiel sa neustále motá okolo ruských hraníc" - tvrdí časopis The National Interest, USA.


Rusko bezpochyby pozorne sleduje lietadlá na svojich hraniciach - nad Baltským, Barentsovým a Čiernym morom na západe a nad Japonským morom a západným Tichým oceánom na Ďalekom východe, zdôrazňuje odborný časopis. Text prevzal portál vpk.name.


Doslova niekoľko dní po tom, čo zástupca hlavného veliteľa ruských vzdušných síl vystúpil s  takmer neuveriteľným vyhlásením, že tento rok operovalo v blízkosti ruských hraníc viac ako 1 300 zahraničných prieskumných lietadiel, informovali oficiálne noviny ruského ministerstva obrany Krasnaja zvezda, že iba za posledný týždeň podobné lety uskutočnilo ďalších 36 zahraničných lietadiel.

Minulý týždeň asi tridsať zahraničných špionážnych lietadiel spolu so šiestimi pomocnými bezpilotnými prostriedkami (UAV) atakovalo vzdušný priestor pozdĺž ruských štátnych hraníc. Lety zahraničných špionážnych lietadiel monitorovali ruské radarové stanice, porušenie štátnych hraníc Ruska nebolo tolerované, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Americké špionážne lietadlá sa už po štvrtý krát za 9 dní objavili nad Čiernym morom (VIDEO)
Ruská armáda zachytila ​​americké špionážne lietadlá na dlhej výprave už po štvrtýkrát za niečo viac ako týždeň, pričom hneď ako si všimli ruské stíhacie lietadlo Su-27, zmenili kurz a vzdialili sa od ruského vzdušného priestoru, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Noviny tiež informovali, že ruské stíhačky sú takmer nepretržite vo vzduchu, aby sa zabránilo narušeniu ruského vzdušného priestoru. najnovšie jedna z nich zachytila prieskumné lietadlo amerického letectva RC-135 nad neutrálnymi vodami Čierneho mora, keď sa priblížilo k suverénnemu vzdušnému priestoru Ruska.

„Služobné sily protivzdušnej obrany Ruskej federácie sledovali na hraniciach svojho vzdušného priestoru viac ako 1,5 milióna lietadiel, z toho asi 3600 lietadiel vojenského letectva cudzích štátov a viac ako 1300 prieskumných lietadiel,“ uviedol hlavný veliteľ ruských vesmírnych síl (VKS) Generálporučík Andrej Judin v rozhovore pre Krasnaja Zvezda. Podľa Judina ruské stíhačky síl rýchlej protivzdušnej obrany vzlietli viac ako 170 krát, aby odklonili cudzie lietadlá v blízkosti hraníc s Ruskom.

Do obrany vzdušného priestoru Rusi nasadili najnovšie stroje. Su-35 sa začal sériovo vyrábať v roku 2007 a jeho silné motory AL-41F od NPO Saturn udržiavajú nadzvukovú cestovnú rýchlosť bez použitia prídavného spaľovania. To mu teoreticky umožňuje pomerne ľahko „chytiť“ väčšinu prieskumných lietadiel.

Výzvedné služby celého sveta majú eminentný záujem o aktivity ruského námorníctva v severných moriach
Ruské Su-27 zachytili americké a nemecké pozorovacie a špionážne lietadlá nad Baltským morom. V podstate nič nového. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík