Novinárku z Denníka N vyznamenala americká ambasáda
10 | 12 | 2020 I sefredaktor
Novinárku Moniku Tódovú z Denníka N vyznamenalo  veľvyslanectvo USA na Slovensku pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv cenou "Woman of Courage - Žena s odvahou za jej "neúnavnú snahu odhaľovať korupciu na najvyšších miestach a obhajobu slobody tlače," informovala TASR.

Okrem novinárky ocenila americká ambasáda aj 90-ročnú Evu Mosnákovú, ktorá prežila holokaust, titulom "Ochranca ľudských práv" za zdieľanie svojho životného príbehu a pomoc svojím spoluobčanom pri budovaní tolerantnejšej a inkluzívnejšej budúcnosti.

Predseda Okresného súdu v Žiline Jaroslav Macek dostal výročnú Cenu Jána Kuciaka za transparentnosť  za "pomoc verejnosti pri vynucovaní zodpovednosti predstaviteľov štátu". Okresný súd v Žiline dohliada na unikátny slovenský nástroj na zabezpečenie transparentnosti - register partnerov verejného sektora.

"Podpora univerzálnych zdieľaných hodnôt, ako sú ľudské práva a právny štát, je jednou z hlavných priorít americkej vlády vo svete. V tomto úsilí zostávame so Slovenskom naďalej silnými partnermi. Žiadna krajina, vrátane mojej, nemá dokonalé výsledky v oblasti dodržiavania ľudských práv, ale robíme všetko pre to, aby sme si navzájom pomáhali," uviedla pri tejto príležitosti veľvyslankyňa Bridget Brinková.