Únia miest nesúhlasí s testovaním na školách a tvrdí „Je to neprijateľné a nezrealizovateľné!“
09 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nápad premiéra plošne testovať žiakov, učiteľov a aj rodičov na školách ostro kritizuje Únia miest Slovenska, ktorá tvrdí, že je neprijateľný a najmä nezrealizovateľný.


Únia je presvedčená, že Matovičov návrh zabezpečiť návrat starších detí do škôl prostredníctvom plošného testovania na školách je pre väčšinu miest nielenže neprijateľný, ale aj nerealizovateľný. S podporou členských miest preto žiada, aby bol buď zrealizovaný semafor, ktorý predložil minister školstva, alebo sa našlo iné riešenie bez nutnosti testovania, uvádza portál cas.sk.
Opatrenia a ich dodržiavanie vymykajú spod kontroly štátu

„Žiadame slovenskú vládu a epidemiológov, aby navrhli a prijali také opatrenia, prostredníctvom ktorých bude bez nutnosti testovania umožnený v januári 2021 plynulý návrat detí do škôl,“ uviedol prezident únie a primátor Trenčína Richard Rybníček, ktorý zároveň zdôraznil, že únia reaguje nielen na dôležitosť návratu detí do škôl, ale aj na celkovú epidemiologickú situáciu na Slovensku. „S obavami sledujeme v našich mestách nárast mobility a koncentráciu ľudí a to v čase, keď nám dramaticky narastá počet nakazených a chorých. Máme, žiaľ, pocit, že sa opatrenia a ich dodržiavanie vymykajú spod kontroly štátu,“ dodal Rybníček.

Od včera je možné obnoviť školské vyučovanie a prevádzku na 2. stupni základnej školy a na stredných školách, ak sa tak rozhodne ich zriaďovateľ. Žiaci, jeden z ich zákonných zástupcov a zamestnanci školy sa však musia preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu či negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Test ale nesmie byť starší ako sedem dní. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva. Školy, ktoré sa rozhodli nezapojiť do testovania, učia aj naďalej dištančnou formou, dodáva v závere portál cas.sk.