Žiaci začnú kloktať už v sobotu, zatiaľ len na dvoch školách
09 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Rozruch okolo návratu detí do škôl spravili najmä testy, ktoré mali absolvovať žiaci, ale aj učitelia a aspoň jeden rodič. Premiér Matovič však už pred časom avizoval, že klasické antigénové testy pomocou tyčiniek do nosa by u detí mohli nahradiť kloktaním.


Voči pretestovaniu detí tyčinkami do nosa sa zdvihla u rodičov vlna kritiky, a tak prišiel premiér Matovič s náhradným plánom, a tým bolo, že deti by sa otestovali kloktaním jemne slaného roztoku. Aj voči tomu sa ale zdvihla kritika rodičov aj učiteľov, pretože mnohé deti, podľa nich, nevedia kloktať, píše portál sme.sk.
Deti budú kloktať iba pol deci jemne slaného roztoku

Premiér Igor Matovič chcel pretestovaním kloktania slaného roztoku dostať čo najviac detí opäť do škôl. „Na Slovensku máme šikovných vedcov, s ktorými som posledné dva týždne strávil kopu hodín a dohodli sme sa, že už v priebehu tohto týždňa spustíme ďalší pilotný projekt - tzv. spoločný odber vzoriek kloktaním,“ uviedol svoj plán v nedeľu večer na sociálnej sieti. Učitelia nápad síce vítajú, upozorňujú však, že veľa detí nevie kloktať. „Deťom sa rozdajú malé štamperlíky, kde im nalejú približne päť mililitrov jemne slanej vody,“ priblížil princíp testovania Matovič.

„Nie je to veľmi slaný roztok, je menej slaný ako morská soľ a pre deti je zvládnuteľný,“ pomáha mu s vysvetľovaním biochemik Pavol Čekan, ktorý sa podieľal na príprave kloktacieho testu a dodáva: „Kloktanie je podľa kanadských vedcov lepší odber ako zo slín a takmer na 98 percent rovnako citlivý ako výter z nosohltanu.“

Matovič spúšťa ďalší pilotný projekt: "Spoločný odber vzoriek kloktaním"
"Už počas týždňa a zatiaľ na dvoch veľkých základných školách" - znie spresnenie čo, kedy a kde v statuse predsedu vlády na sociálnej sieti. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Na prítomnosť koronavírusu sa roztok testuje PCR testom

„Je to 0,9-percentný roztok chloridu sodného, čo je v podstate kuchynská soľ,“ spresnil Juraj Kopáček, šéf Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied, podľa ktorého ide o rovnaký roztok, aký sa používa napríklad do infúzie. Vzorky od detí sa vyzbierajú do nádoby spoločnej pre celú triedu a jej objem sa následne zanesie do laboratória. V ňom sa podľa Kopáčka izoluje vírusová RNA rovnako ako pri výtere z nosa. „Roztok sa na prítomnosť koronavírusu testuje PCR testom, lebo antigénový test nie je taký citlivý, aby dokázal zachytiť veľmi malé množstvá vírusu prítomné v spoločnej vzorke z kloktania,“ vysvetľuje Kopáček. Ak sa v nej nenájde vírus, bude môcť ísť celá trieda do školy. V prípade pozitívne záchytu sa naopak celá trieda pretestuje PCR testami.

Celý projekt pilotného testovania detí kloktaním zastrešuje podľa vyjadrenia premiéra primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny v nemocnici na bratislavských Kramároch Alena Koščálová. Na základe projektu, ktorý s kolegami predložila, by sa malo pilotné testovanie kloktaním konať už túto sobotu. Koščálová so svojím tímom test navrhla v troch školách v troch rôznych oblastiach s rôznou epidemiologickou situáciou, premiér napísal, že sa uskutoční v dvoch. Primárka pred testovaním nechcela uviesť, o ktoré školy ide.

Parádny nápad Kežmarčanov. Nič neporušili a ich deti chodia už do školy!
Z dištančného vyučovania, ktoré trvá prakticky od začiatku školského roka sú už frustrovaní nielen žiaci či ich rodičia, ale aj pedagógovia. Politici, ale i samotné školy vymýšľajú, ako čo najskôr vrátiť deti do lavíc a pritom neporušiť vládou... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Školám chýbajú k novým testom základné informácie

Matovič aj odborníci vravia, že testovanie kloktaním má význam len v regiónoch, kde je nízky výskyt nákazy. V prípade, ak by sa použilo v oblastiach s vysokou zamorenosťou, laboratóriá by s vysokou pravdepodobnosťou museli otestovať všetkých žiakov tried, ktoré by sa na testovaní zúčastnili, pretože vírus by sa našiel v každej spoločnej vzorke. Takéto množstvo detí by ale laboratóriá kapacitne nezvládli. Nateraz však nie je jasné ani to, čo sa považuje za región s nízkym výskytom koronavírusu. Koščálová vraví, že sa to bude dať povedať po pilotnom testovaní.

Školy testovanie kloktaním vítajú. „Určite je to vhodnejší spôsob ako antigénové testy,“ myslí si Eva Tchuriková, riaditeľka Základnej a materskej školy v Palíne pri Michalovciach, no uskutočnenie takéhoto testovania podľa nej môže skomplikovať fakt, že nemálo detí nevie kloktať. Primárka z bratislavských Kramárov však upokojuje, že roztok nie je zdraviu škodlivý, aj keby ho dieťa prehltlo. Učitelia a školy by ale privítali viac informácií o tomto type testovania. „Toto je len nástrel, ktorý sme počuli v televízii, nič konkrétne nemáme,“ vraví Tchuriková. Chýbajú im najmä informácie o organizácii testovania, ale napríklad aj to, kde majú spoločnú vzorku po testovaní zaniesť, dodáva na záver portál sme.sk.

Žiaci, máte sa na čo tešiť! Premiér na vás chce odskúšať nové testovanie
Už nielen antigénové či PCR testy, ale Igor Matovič chce na žiakoch skúsiť novú metódu testovania. Deťom síce do nosa nič strkať nebudú, mnohým rodičom sa to ale aj napriek tomu nepáči. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ako prebieha kloktací test:

- Dieťa si približne piatimi mililitrami slaného roztoku vykloktá ústnu dutinu.

- Následne roztok vylúči do spoločnej nádoby pre celú triedu.

- V laboratóriu sa zistí, či je v nej koronavírus.

- Ak nie, všetky deti z triedy môžu ísť do školy.

- Ak áno, všetky sa pretestujú PCR testom.

Roztokom si deti vypláchnu ústa a počas jeho kloktania sa doňho uvoľnia epitelové (výstelkové, pozn. red.) bunky z ústnej dutiny a hrdla, vysvetľuje šéf virologického ústavu. Práve soľný roztok podľa neho zabezpečí, že sa v ňom vírus uchová.

Otvorte školy! Deti stoja rodičov veľa peňazí a nevedia im vysvetliť učivo
Dištančné vzdelávanie robí starosti nielen žiakom, ale aj ich rodičom. Mnohí majú problém vysvetliť učivo, ktoré sa síce učili aj oni, no už ho dávno zabudli. Navyše, náročné je to pre nich aj finančne. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.