Irán má v pláne poslať do Venezuely najväčšiu flotilu ropných tankerov, aj napriek americkým sankciám
08 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Irán pošle do Venezuely veľkú flotilu ropných tankerov, aby pomohli latinskoamerickému národu prežiť vážny nedostatok paliva, pričom obe krajiny teraz čelia americkým sankciám, informuje portál RT.


Súčasťou tejto flotily by malo byť približne desať iránskych lodí, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje. Súčasná flotila je zhruba dvojnásobne väčšia, ako tá prvá, ktorú Irán poslal do Venezuely v máji.

Posledné dodávky iránskeho paliva zaslané začiatkom októbra na troch plavidlách dochádzajú a hrozí výrazný celonárodný nedostatok.

Zdroje uviedli, že tieto dva národy diskutujú aj o spôsoboch, ako môže Irán pomôcť Venezuele s revíziou rafinérie Cardon, ktorá je poslednou tamojšou palivovou elektrárňou, ktorá funguje viac-menej pravidelne.

Rusko čoskoro spustí pilotné testovanie svojej národnej digitálnej meny na Kryme
Krymský polostrov by mohol byť prvým ruským regiónom, kde sa bude používať digitálny rubeľ, čo môže miestnym podnikateľom pomôcť obísť sankcie, prezradil vedúci výboru pre finančný trh Štátnej dumy Anatolij Aksakov, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Iránske dodávky paliva prichádzajú do Venezuely aj napriek tomu, že Washington tvrdo pracoval na ukončení takýchto misií. V auguste USA zajali na otvorenom mori štyri iránske nákladné plavidlá, pričom na ceste do Venezuely zadržali niekoľko palivových tankerov. USA sa v minulosti snažili zachytiť aj ďalšie iránske plavidlá.

"Sledujeme, čo Irán robí, a zaisťujeme, aby si ostatní zasielatelia, poisťovatelia, majitelia lodí a kapitáni lodí uvedomovali, že sa musia držať ďalej od tohto obchodu," uviedol v septembri osobitný zástupca USA pre Irán a Venezuelu Elliot Abrams.

Napriek predchádzajúcim hrozbám Washingtonu, že zastaví tok paliva do Venezuely, Irán zostáva v otázkach dodávok neoblomný a opakovane tvrdil, že bude pokračovať.

Čínsky vývoz prudko stúpa, pričom dosiahol novú rekordnú úroveň
November sa stal najlukratívnejším mesiacom pre čínsky vývoz, pričom bol poháňaný silným dopytom po výrobkoch, ako sú elektronika a ochranné zdravotnícke pomôcky, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Marek Molnár