Majitelia 40 gastro prevádzok v Košiciach sa postavili na odpor a otvárajú
07 | 12 | 2020 I Petra Demková a Jozef Uhlárik ml.

Zdá sa, že premiérovi sa začína hrad postavený z reštrikcií, zákazov a opatrení rúcať ako domček z karát. Obrovské množstvo majiteľov gastro prevádzok už nemieni rešpektovať nariadenia hlavného hygienika a svoje podniky otvoria. So správou prišla TV Markíza.


Televízia prináša informáciu, že 40 gastro prevádzok v Košiciach napriek zákazu otvorí svoje brány. Majitelia gastro prevádzok v Košiciach sa cez iniciatívu Bojujeme za gastro vyjadrili, že situácia je pre nich neúnosná, nevedia zvládnuť druhú vlnu, nemajú na nájmy a musia prepúšťať zamestnancov. Preto sa rozhodli, že idú do rizika. Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Košice by mali otvoriť gastro prevádzky aj bary ako prvé. Iniciatíva Bojujeme za gastro informovala, že v podnikoch budú dodržiavať všetky hygienické nariadenia aj dodržiavať rozostupy pri stoloch.

Kollárovej sexici z limuzíny sa lepí smola na päty, ale cíti sa pekná
Sexica z Kollárovej limuzíny, Miroslava Fabušová utrpela pri medializovanej autonehede v čase zákazu vychádzania vážne zranenia a bola hospitalizovaná v nemocnici. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Gabriel Matta

Spúšťačom slová predsedu parlamentu

Lavínu v otváraní možno spustil jeden z najvyšších slovenských ústavných činiteľov, Boris Kollár, ktorý koncom minulého týždňa vyhlásil, že jeho lyžiarske stredisko na Donovaloch otvorí sezónu. Na otázku novinárov následne doslova povedal, že „konzílium odborníkov nie je štátna autorita, ktorá rozhoduje o tom, čo má byť otvorené alebo zatvorené. Mňa nezaujíma, čo povie nejaký infektológ alebo odborník." Za svoje vyjadrenie si vyslúžil obrovskú vlnu kritiky verejnosti ale aj majiteľov prevádzok, ktorí majú už týždne zatvorené – práve preto, že rešpektovali nariadenia hygienika. A zdá sa že neostáva len pri vlne kritiky, majitelia začali konať.

Ďalším faktorom pri rozhodnutí majiteľov nerešpektovať ďalej nariadenia hygienika zohralo možno aj dianie okolo prešovského Tralka Pubu. Majitelia majú už niekoľko týždňov otvorené a o všetkom pravidelne informujú aj prostredníctvom sociálnej siete. V minulosti o otvorenom podniku v Prešove TV Markíza už reportáž priniesla. Prešovčania už niekoľko týždňov nerešpektujú nariadenia hlavného hygienika, majú otvorené; pravidelne informujú o návštevách policajtov, či úradníkov z ÚVZ a to všetko za obrovskej podpory verejnosti.

Po tomto prieskume môže vláda hodiť uterák do ringu
Nadpolovičná väčšina oslovených respondentov v prieskume FOCUSU, vrátane voličov koalície, poslala vláde odkaz - chceme vás vymeniť! Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Strach je tentoraz až druhoradou vecou

Do vzbury proti nariadeniam premiéra Igora Matoviča ale vošli aj gastro prevádzky po celom Slovensku a Únia fitness centier Slovenska, ktorí berú svoj osud do vlastných rúk. „Je veľmi zriedkavé postupovať takýmto spôsobom, ale pre tých ľudí nie je iná možnosť. Strach je v tomto prípade druhotná vec,“ hovorí podľa portálu finweb.hnonline.sk šéf Únie fitness centier Slovenska Pavel Kiseľ. „Ja sa určite z tohto miesta nebudem vyhrážať nikomu. Len vyzývam každého zodpovedného človeka k zodpovednosti. Sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii,“ povedal o „vzbure“ prevádzok po rokovaní vlády premiér Igor Matovič, ktorý tvrdí, že ak reštaurácie a fitnescentrá otvoria, zavedú tu anarchiu a v tejto epidemiologickej situácii je to to najhoršie, čo by mohli urobiť. „Nič také by sme neiniciovali, pokiaľ by boli pravidlá nastavené férovo,“ oponuje zakladateľ iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslav Heredoš, ktorý ich akciu označuje ako vzburu voči premiérovi.

Svojich členov vyzbrojili aj právnou analýzou a presným postupom, čo majú robiť v prípade, že k nim zavíta návšteva z Úradu verejného zdravotníctva alebo polície, v ktorej sa píše, že tieto úrady síce majú moc udeliť im pokutu, nemôžu však zariadenie zatvoriť ani začať trestnoprávne konanie. Prípadné pokuty sa právnická kancelária zastupujúca prevádzky Weis & Partners chystá súdne napadnúť, pretože sú podľa nich nastavované na základe neústavne predĺženého núdzového stavu a teda neprávoplatné.

Nový nápad Matoviča pre gastro prevádzky: Podieľajte sa na testovaní a aj štát vám pomôže
Premiér Matovič sa občas nechá uniesť a nápady ako vyriešiť nejaký problém nájde bez väčších problémov. Jeden sa mu podarilo nájsť aj v súvislosti so zatvorenými gastro prevádzkami, ich majiteľov ním ale vôbec nepotešil. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

V pláne hromadná žalobu a odškodnenie

Obidve iniciatívy tiež stále pokračujú v plánoch na hromadnú žalobu, ktorá by sa mala naplno rozbehnúť vo februári. V rámci nej budú žiadať o odškodnenie strát počas prvej vlny pandémie. „Najskôr budeme cieliť na mimosúdne vyjadrenie,“ vysvetľuje Heredoš, ktorý reštauráciám odporučí dodržať počet štyroch zákazníkov za jedným stolom a dvojmetrové odstupy medzi stolmi. Únia fitness centier necháva opatrenia na zváženie samotným prevádzkovateľom.

Názor týchto iniciatív však nezdieľajú všetci. „My nie sme epidemiológovia ani ústavní právnici. Bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov má byť najvyššou prioritou nás všetkých. Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky vykladať Ústavu, zákony a nariadenia, nepovažujeme za rozumné,“ hovorí Ján Laš z obdobnej iniciatívy Zachráňme gastro! Tiež však požadujú objemnejšiu pomoc, inak avizujú krachy.

Zúfalí krčmári otvorene vravia: Kto „nevybabre“ so systémom, ten neprežije!
Obmedzenia, ktoré museli prijať vlády praktiky po celom svete, sa výrazne dotkli aj krčiem a im podobným podnikom. Mnohí z nich, keďže nemohli mať otvorené, zbankrotovali a museli svoje prevádzky zavrieť. Našli sa však i takí, ktorí, aj keď s... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Chcú také opatrenia, aké majú Rakúšania

Paradoxom je, že toto vyhlásenie prichádza v ten istý deň, ako epidemiológovia odporučili vláde kompletný lockdown. „Chceme viac medicínskej profesionality a menej plošných zásahov. Som si stopercentne istý, že sú tam obrovské rezervy, ktoré je možné dohnať aj bez toho, aby sa obmedzovali prevádzky v oblasti služieb,“ vraví Kiseľ s tým, že ideálne riešenie by podľa neho bolo dať viac zdrojov do zdravotníctva a nechať podnikateľom voľnú ruku pri podnikaní, pod podmienkou dodržiavania základných hygienických predpisov, teda rúšok, odstupov a umývania rúk. Zostať poslušne zatvorení sú síce ochotní, ale pod podmienkou, že ich vláda dostatočne odškodní. To si predstavujú napríklad ako opatrenie v Rakúsku, kde vláda sanuje 80 % obratu počas zatvorenia. „Zvyšok sme ochotní dať ako náš podiel solidarity,“ vysvetlil Kiseľ, uzatvára portál finweb.hnonline.sk.

Krčmári sú zúfalí, ich smutné príbehy trhajú srdce: „Nemáme z čoho žiť!“
Pandémia koronavírusu zasiahla do života mnohých ľudí tak, že sa dostali na okraj svojej existencie. Patria medzi nich aj majitelia reštaurácií a krčiem, ktorí otvorene priznávajú, že už sú na kolenách. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.