Riaditeľ SIS si nie je istý, či jeho námestník mal prístup k zvukovému záznamu Gorila
04 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Špecializovaný trestný súd dnes rozhodne o tom, či spoluzakladateľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, ktorého zadržala NAKA v utorok 1.decembra a následne ho obvinili z podplácania a prania špinavých peňazí, pošle do vyšetrovacej väzby. Finančník obvinenia, ktoré boli voči nemu vznesené, odmieta.


Na Jaroslava Haščáka navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry včera uvaliť väzbu, o ktorej dnes rozhoduje Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Službukonajúcou sudkyňou, ktorá Haščáka vypočuje, je Pamela Záleská, uvádza portál 1.pluska.sk.
Na Haščákovu väzbu vraj nie sú splnené materiálne podmienky

Pred sudkyňu Zálesku sa ako prvá postavila obvinená Dana Arpášová, bývalá tajná agentka SIS. „Moja klientka neponúkla finančnú záruku, ale navrhli sme obmedzenia, ktoré vyplývajú z trestného poriadku,“ povedala jej obhajkyňa Júlia Vestenická. V tomto prípade ide napríklad o monitorovací náramok na nohe, aký nosí Pavol Rusko. Arpášová sa podľa slov svojej obhajkyne pred súdom vyjadrovala aj k skutkom, z ktorých je obvinená. „Vinu ale odmieta,“ dodala Vestenická.

Advokát Martina Škublu, ktorý zastupuje Jaroslava Haščáka tvrdí, že návrh na vzatie jeho klienta do väzby je nedôvodný. „Nie je splnená materiálna podmienka väzby, keďže ani obvinenie Jaroslava H. v tejto veci nie je dôvodné,“ uviedol včera s tým, že prokurátor mu navrhol útekovú a kolúznu väzbu, pričom v prípade Arpášovej navrhuje len kolúznu väzbu. Finančník Haščák sa v stredu, teda deň po zadržaní, vzdal všetkých výkonných pozícií v investičnej skupine Penta a zostáva len jej spoluvlastníkom. Riadiace pozície po ňom v Pente prebral Iain Child.

Haščákovi hrozí až dvadsaťročná basa, teraz čaká, či ho pošlú do väzby
Kaliňák sa mal snažiť vyšetrovateľom naznačiť, že obviniť SIS-kára Arpáša nie je dobrý nápad. I toto bude zrejme polícia preverovať. Teraz však zatkli aj Arpášovu manželku a do väzby po včerajšej policajnej akcii možno pôjde i... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pčolinský si nie je istý či mal Arpáš prístup k zvukovému záznamu

Vyšetrovateľ obvinil aj bývalého siskára Ľubomíra Arpáša, ktorý je podozrivý z toho, že mal nahrávky z odpočúvania Gorily vyniesť zo SIS a predať ich Pente za 6 miliónov korún (asi 190-tisíc eur). Jeho manželka Dana mu mala úplatok od Haščáka pomáhať legalizovať. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhol preto okrem Haščáka väzbu aj pre ňu. Arpáš je vo väzbe už od minulého týždňa.

Súčasný riaditeľ SIS Vladimírom Pčolinský pre portál aktuality.sk v reakcii na obvinenia Arpáša a Haščáka o obchodovaní s nahrávkou Gorily uviedol, že on sa nemôže riadiť informáciami, ktoré boli medializované a dôkaznú situáciu, na základe ktorej bol obvinený a zadržaný, vraj nepozná. „Čo sa týka predaja tej nahrávky, podľa toho, ako som oboznámený s prebiehajúcimi procesmi pri odpočúvaní, tak si vôbec nie som istý, že Arpáš mal prístup k zvukovému záznamu Gorila,“ skonštatoval Pčolinský, uvádza v závere portál 1.pluska.sk

Zadržanie Haščáka vzbudilo pozornosť aj v zahraničí
Zadržanie jedného z najmocnejších finančníkov na Slovensku Jaroslava Haščáka neuniklo pozornosti ani v zahraničí. Slovenské médiá špekulujú, že by mohol byť zapletený do prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý mohol odhalil... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová