Budúcnosť civilného aj vojnového námorníctva je v bezposádkových plavidlách
07 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Lodiarska divízia DLBA spoločnosti Gibbs & Cox oznámila, že podporuje revolučný program „No Manning Required, Ship“ (NOMARS) - autonómne lode, ktoré operujú po hladinách morí bez posádky.


Program navrhuje, stavia a v reálnych podmienkach testuje bezposádkovú povrchovú loď, ktorá môže na mori pôsobiť autonómne aj dlhý čas bez zásahov človeka alebo priebežnej údržby. Zámerom tohto úsilia je vytvoriť revolučnú zmenu tradičnom v dizajne námorných povrchových plavidiel pri prechode z platforiem s posádkou na bezpilotné platformy, informuje navyrecognition.com.


V novom lodiarskom koncepte sa zvýšia operačné možnosti, spoľahlivosť a celkové náklady na prevádzku.


NOMARS je dvojfázový program, ktorého prvá fáza sa zameriava na prieskum obchodného priestoru, vývoj koncepčného návrhu a dozrievanie koncepcie do predbežného návrhu. Konštruktéri si úplne nanovo definujú lodiarstvo ako také. Ide o návrh trupu, mechanických a elektrických systémov, autoadaptívne monitorovanie funkčnosti systémov, výroba, distribúcia a skladovanie energie, rovnako ako pokročilé koncepty údržby.

Každú z týchto kapitol v súčasnosti rozpracúvajú do najmenších detailov. Vývojári predpokladajú, že plavidlá tejto generácie nájdu uplatnenie v námornej nákladnej doprave práve tak, ako vo vojenskom námorníctve.

Najvýkonnejší ľadoborec sveta Arktika doplával na severný pól (video)
Jadrové ľadoborce série 22220 môžu viesť konvoje lodí až v trojmetrovom arktickom ľade. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík