Veľké zatýkanie na Slovensku (Peter Lange)
06 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák je považovaný za najmocnejšieho oligarchu na Slovensku. Jeho meno sa objavilo vo vyšetrovacích spisoch početných korupčných prípadov. Teraz bol zadržaný. Je to bod zvratu pre Slovensko? – pýta sa vo svojom komentári na nemeckom portáli tagesschau.de Peter Lange z ARD.


Polícia a justícia vyšetrujú ďalší prípad korupcie a zneužitia funkcie na Slovensku. Tentokrát svoju pozornosť upriamili na niekoho, kto sa doteraz považoval za nedotknuteľného. Je to Jaroslav Haščák, spoluvlastník veľkej finančnej skupiny Penta.


Ešte v utorok popoludní Haščák sám prišiel na vypočúvanie na políciu, píše Peter Lange. Potom ho však prekvapivo zadržali a nasledovala veľká razia v centrále finančnej skupiny Penta v Bratislave. Obvinené boli tri osoby, a to kvôli zneužitiu funkcie v súvislosti s obzvlášť ťažkým prípadom korupcie a so spolupáchateľstvom pri praní špinavých peňazí. 


Prepojenie s prípadom Gorila


Opäť ide o prípad Gorily, korupciu pri privatizácii štátnych podnikov za vlády kresťanského demokrata Mikuláša Dzurindu ešte v roku 2006. V centre pozornosti bol vtedy práve Haščák, poznamenáva Peter Lange z ARD. Zostrih audio nahrávky sa objavil ešte pri vyšetrovaní Mariana Kočnera, voči ktorému sa viedlo vyšetrovanie kvôli prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zostrih z odpočúvania v inkriminovanom byte sa svojho času objavil na internete. Hlas Haščáka sa dal jasne dešifrovať, dodáva Peter Lange na portáli tagesschau.de.


Vyšetrovanie závažnej korupcie


Haščák (na nahrávke) sľubuje vtedajšiemu ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi províziu vo výške 25 miliónov eur, ak sa istý podnik predá pod cenu 400 miliónov eur.


V roku 2011 sa objavil spis tajnej služby s prepismi rozhovorov zo spomínaného bytu. Nasledovali masové protesty a celá aféra nakoniec viedla k pádu kresťanskodemokratickej vlády a k nástupu Roberta Fica, ktorý sa v roku 2012 stal slovenským premiérom, dopĺňa Peter Lange a dodáva, že vyšetrenie aféry odvtedy de facto blokovali všetky vlády. Zmení sa to teraz? Vyšetrovatelia obvinili Haščáka, že nahrávku Gorily kúpil od bývalého pracovníka tajnej služby.


Peter Lange pripomína, že podľa hovorcu Penty Martina Danka Haščák počas ôsmich rokov vyšetrovania prípadu s políciou spolupracoval. Haščák všetky obvinenia týkajúce sa nelegálnej činnosti popiera. Medzičasom sa už vzdal funkcie vo vedení Penty a súd súhlasil s väzobným stíhaním.


Zadržanie bývalej policajnej špičky


Ako ďalej pokračuje Peter Lange vo svojom komentári, v stredu nasledoval ďalší úder zo strany polície. Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v akcii pod krycím názvom Judáš zadržali osem osôb, a to v súvislosti s korupciou. Ide o bývalých, alebo ešte úradujúcich vedúcich funkcionárov polície a tajnej služby. V obvinení sa hovorí o zosnovaní zločineckej skupiny a o ohrození informácií tajnej služby. Peter Lange píše, že to pobúrilo bývalého premiéra Petra Pellegriniho, ako aj jeho predchodcu Roberta Fica. Tí svorne tvrdia, že ide o politickú objednávku. Podľa rozhorčeného Pellegriniho sa práve za niekdajšieho policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý je tiež medzi zadržanými, mnohé veci dali do pohybu.


Pellegriniho nástupca Igor Matovič a jeho koaličný partner Richard Sulík, minister hospodárstva, naopak v zadržaní policajných špičiek vidia naplnenie svojich predvolebných sľubov, že „zatočia“ s korupciou a so zneužívaním funkcií na Slovensku. Naskytá sa však otázka, či sa dospeje aj oveľa ďalej, alebo pôjde len o ďalší z mnohých pokusov, dodáva na záver vo svojom komentári na nemeckom portáli tagesschau.de Peter Lange z ARD.