Škandál: Milana Lučanského usvedčujú aj z ďalších trestných činov!
06 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

To, čo sa deje v poslednom čase okolo našich bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov nemá obdobu azda nikde na svete. A ako sa zdá, šokujúcim prekvapeniam a odhaleniam nie je ani zďaleka koniec.


„Žiarivým“ príkladom je aj policajný exprezident Milan Lučanský, ktorý sa kedysi hrdil tým, že vyšetroval trestnú činnosť mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka a často o sebe hovoril aj ako o najväčšom bojovníkovi proti mafii. Na toto všetko ale môže zabudnúť, pretože v súčasnosti má sám na krku závažné obvinenia, píše portál topky.sk.
Vrátil sa k polícii a pokračoval v páchaní trestnej činnosti

Pri akcii Judáš zadržala NAKA sedem bývalých aj súčasných funkcionárov polície. Zdroj: TV Markíza


Milan Lučanský sa v rokoch 2012 až 2016 stal 1. viceprezidentom Policajného zboru, ale nástupe vlády Ivety Radičovej z polície odišiel. Naspäť k polícii sa vrátil až za ministra Róberta Kaliňáka. V rokoch 2016 až 2018 bol generálnym riaditeľom policajnej inšpekcie a od augusta 2018 až do augusta 2020 úradoval ako policajný prezident. Toľko v stručnosti jeho profesný životopis za ostatné roky. Topky.sk teraz odhalili, že skutky, pre ktoré Lučanského pri akcii Judáš obvinili nie sú podľa svedkov ani zďaleka jediné. Lučanský mal podľa výpovede viacerých svedkov páchať trestnú činnosť celé roky. Úplatky podľa minimálne štyroch svedkov mal nielen brať, ale aj rozdávať. Tieto informácie vyplývajú zo svedeckých výpovedí bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, zástupcu riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho i bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Františka Böhma. Norbert Paksi vypovedal, že Milan Lučanský páchal trestnú činnosť už v roku 2014. Prípad sa podľa jeho výpovede týkal vyšetrovania ekonomickej trestnej činnosti doposiaľ nestotožnenej obchodníčky so zlatom z Bratislavy. Paksi priznáva, že odovzdal Lučanskému, ktorý bol vtedy 1. viceprezident Policajného zboru, 15-tisíc eur, aby ich odovzdal Bernardovi Slobodníkovi za to, že z titulu svojej funkcie zabezpečí, aby prestalo vyšetrovanie ekonomickej trestnej činnosti spomínanej obchodníčky so zlatom. Výpoveď Paksiho o trestnej činnosti Lučanského potvrdil i Bernard Slobodník a aj ďalší svedok, František Böhm.

Škandál: Lučanský mal zobrať na úplatkoch viac ako pol milióna!“
Tak to je skutočná bomba. Bývalého prezidenta policajného zboru Milana Lučanského usvedčuje jeho kolega z brania viac ako polmiliónového úplatku. Diať sa to malo už aj za ministra Kaliňáka a šéfa polície Gašpara. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Päťtisícové „všimné“ aby sa nerobili zbytočné problémy

O inej trestnej činnosti Milana Lučanského, ktorú aktuálne vyšetrujú, vypovedal Bernard Slobodník. Prípad sa týka boja spoločnosti Eko Invest s občianskym združením Ružomberský papier z roku 2016. Bolo to po tom, ako zatiaľ neznáme osoby obchádzali členov občianskeho združenia a podávali trestné oznámenia na osoby, ktoré ich pod nátlakom nútili, aby upustili od svojich požiadaviek. Vtedy Lučanský kontaktoval Slobodníka, ktorému odovzdal 15 až 20-tisíc eur a tým, že je potrebné, aby vec dopadla dobre, teda v prospech osôb, ktoré vyvíjajú nátlak na členov občianskeho združenia.

Z najnovšej výpovede Slobodníka vyplávalo na povrch, že Lučanský sa angažoval aj v kauze zabudnutého batohu s 300-tisíc eurami na čerpacej stanici pri Štrbe. Lučanský mal kontaktovať Slobodníka v dôsledku rozsiahlych preverovaní finančnou políciou. Slobodník vypovedal, že Lučanský mu na osobnom stretnutí odovzdal 5000 eur v hotovosti s tým, aby nerobili zbytočné problémy a zbytočné obštrukcie a neobťažovali sa ministerstvá.

LUČANSKÝ SA FICA NEZĽAKOL: Stojím za každým zákonným rozhodnutím policajtov, tvrdí
Policajný prezident Milan Lučanský nemá informácie o tom, že by bol na policajtov vyvíjaný politický nátlak. Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | Aneta Leitmanová/SITA

Stopol vyšetrovanie strateného 300-tisícového ruksaku

Ide o prípad z roku 2017, kedy otriasla Slovenskom kauza zabudnutého ruksaku na čerpacej stanici pri Štrbe, v ktorom bolo 300-tisíc eur v hotovosti. Ruksak našiel mladý zamestnanec čerpacej stanice, pričom neskôr vyplávalo na povrch, že peniaze si na pumpe zabudol bývalý generálny riaditeľ železníc Štefan Hlinka, ktorý v tom čase pôsobil v dozornej rade štátnej Železničnej spoločnosti Cargo. Policajtom Hlinka povedal, že státisíce eur našiel na povale rodinného domu, ktorý patril jeho nebohej matke. Zaujímavosťou je, že Hlinkova mama celý život pracovala ako šička v závode. Neskôr vyplávalo na povrch, že napriek podozreniu z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti sa už polícia prípadom nezaoberá. „V predmetnej veci nebolo začaté trestné stíhanie, keďže sa nepreukázalo, že by finančné prostriedky mohli pochádzať z nelegálnych aktivít," povedal o dva roky neskôr hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Bývalého policajného prezidenta iba pred pár dňami obvinili z megakorupcie vo výške 510-tisíc eur. Išlo o peniaze od exsiskára Františka Böhma, ktoré vyplácal Lučanskému a spol. od augusta 2018 až do konca roka 2019. Böhm mal platiť mesačný poplatok 45-tisíc eur za monitorovanie, odpočúvanie a rozpracovanie jeho samého a ďalších jemu blízkych osôb. Od Lučanského mal Böhm podľa obvinenia žiadať informácie z prostredia polície. Sumu 45-tisíc eur od Böhma si podľa obvinenia podelili tak, že Lučanský mal dostať 30-tisíc eur, Norbert Paksi 14-tisíc a tisícka mala ísť Paksiho šéfovi Jozefovi Rehákovi. Paksi, ktorý sa po zadržaní rozhodol s políciou spolupracovať tvrdí, že Lučanskému odovzdával peniaze aj priamo v kancelárii policajného prezidenta.

Lučanský tvrdí, že pod jeho vedením policajti nikdy nemali zviazané ruky
Policajti podľa prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského nemali pod jeho vedením nikdy zviazané ruky. Konštatuje to vo vyhlásení zverejnenom na profile Policajného zboru SR na sociálnej sieti. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA

Lučanský a spol. brali za „ochranu“ peniaze aj od iných

Druhý skutok, pre ktorý Lučanského stíhajú, sa datuje na roky 2014 až 2015. Aj v tomto prípade ide o platenie mesačného výpalného od spomínaného Františka Böhma. V tejto veci však okrem Lučanského figuruje aj bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech. Böhmovi mali podľa vyšetrovateľa za peniaze zabezpečovať krytie jeho podnikania, ktoré spočívalo v podvodoch s pohonnými látkami. Čech mal vtedy kryť trestnú činnosť z pozície generálneho riaditeľa sekcie daní a ciel Finančnej správy, pričom Böhm mal platiť Lučanskému a spol. za ochranu svojho „podnikania“ a spol. mesačne 10-tisíc eur, informuje v závere portál topky.sk.

Lučanský sa obul do vyšetrovateľa Kuciakovej vraždy: „Správa sa ako ohrozený a chránený druh, nedal si nikým poradiť“
Po vynesení rozsudku o nevine Mariana Kočnera sa k vyjadreniam pridal aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský. Na svojom Facebooku uviedol, že nečakal takéto komplikácie tohto prípadu pred jeho cieľom. Tvrdí, že je to vizitka... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Gabriel Matta