Umelá inteligencia vo funkcii prezidenta? Putin dúfa, že nič také nenastane
05 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Umelá inteligencia (AI) môže byť najdôležitejšou technológiou budúcnosti, ale nemalo by sa jej zveriť vedenie národa - „aspoň zatiaľ nie“, uviedol ruský prezident Vladimir Putin, informuje portál RT.


Putin sa stretol s robotickým asistentom Athena, ktorý bol vyvinutý ruskou bankou Sber. Asistent sa ho opýtal, či by umelá inteligencia mohla byť vo funkcii prezidenta, pričom Putin sa zdal byť trochu zmätený touto otázkou.


"Dúfam, že nie - aspoň zatiaľ nie. Ako každá umelá vec, ani umelá inteligencia nemá srdce, dušu, pocit súcitu alebo svedomie," odpovedal ruský prezident.

„Všetky tieto zložky sú mimoriadne dôležité pre ľudí, ktorí sú poverení prijímaním a implementáciou rozhodnutí v mene národa,“ ďalej poznamenal Putin.

Šéf Pfizeru si „nie je istý“, či ich vakcína zastaví šírenie choroby
Generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Pfizer uviedol, že stále nie je jasné, či tí, ktorí dostanú vakcínu od jeho spoločnosti, budú schopní aj naďalej prenášať koronavírus na iné osoby, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Putin príležitostne musí niekedy robiť zdanlivo iracionálne rozhodnutia založené na emocionálnych ohľadoch, pretože slúžia „živým ľuďom, nie strojom“. Avšak AI môže byť tiež cenným nástrojom - dokonca aj učiteľom - pre kohokoľvek, vrátane hlavy štátu.

"Athena, počítam s tým, že tvoji kolegovia budú niesť zodpovednosť, keď budú spolupracovať s vodcami rôznych krajín," zavtipkoval prezident.

Putin sa zúčastnil na konferencii o umelej inteligencii, ktorú usporiadala banka Sber. Ruský vodca už predtým pripísal technológii veľký význam. „Ktokoľvek sa stane vodcom v tejto oblasti, stane sa vládcom sveta,“ uviedol.

Trestné stíhanie novinárov agentúry Sputnik v Lotyšsku porušuje „základy demokratickej spoločnosti“, tvrdí Kremeľ
Moskva uviedla, že trestné stíhanie začaté proti novinárom pracujúcich v tlačovej agentúre Sputnik v Lotyšsku sú v rozpore so slobodou prejavu a sú „úplne neprijateľné“, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár