Téma lyžovačiek nie je uzavretá, posvietiť si na to chce aj hlavný hygienik
05 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Lyžovanie na svahoch v Donovaloch, ktoré patria Borisovi Kollárovi, rozprúdili ostrú diskusiu nad fungovaním lyžiarskych stredísk, v čase pandémie. Hlavný hygienik upozorňuje, že táto téma ešte nie je uzavretá.


Po poslednom zasadnutí pandemickej komisie hlavný hygienik Ján Mikas avizoval, že konzílium odborníkov si cez víkend naštuduje plán rezortu dopravy o pravidlách pre strediská a počas budúceho týždňa sa pokúsi pripraviť taký plán, ktorý by sa dal použiť v súčasnej situácii, píše portál cas.sk.
Vytvoria v lyžiarskych strediskách „bublinu“?

Hlavný hygienik potvrdil, že lyžovanie nie je v súčasnosti obmedzené vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva, avizoval však, že podmienky bude zrejme treba upraviť, pretože v súčasnosti podľa neho platia opatrenia iba v ubytovacích zariadeniach. Systém dovoleniek v lyžiarskych strediskách, ako aj vytvorenie akejsi „bubliny“, aby boli návštevníci v bezpečí, bude podľa Mikasa ešte len predmetom diskusie.

„Momentálne neexistujú žiadne obmedzenia alebo nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk,“ potvrdil šéf rezortu dopravy Andrej Doležal, nominant Sme rodina a teda stranícky kolega Borisa Kollára, s tým, že jediný, kto to dokáže obmedziť, je hlavný hygienik. Cieľom rezortu dopravy je nechať otvorené strediská, ale za sprísnených podmienok. Od pandemickej komisie, ktorá má len odporúčací charakter pre krízový štáb, respektíve vládu, Doležal očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny, dodáva na záver portál cas.sk.

Profesor Krčméry: Na otvorenie zjazdoviek v zime existuje viacero scenárov
Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou aj radosť lyžiarov, že si opäť užijú svoj obľúbený šport. Lenže pozor! Koronavírus im môže zahatať plány aj im. Ako to s lyžovačkou v tejto sezóne bude čo-to naznačil profesor Krčméry. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.