"Ľudstvo zažije ešte jeden Pearl Harbor, odohrá sa vo vesmíre," varuje vysoký predstaviteľ americkej armády
05 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Najvyšší vojenský dôstojník amerických ozbrojených síl varoval, „že vo vesmíre by sa mohol odohrať ďalší Pearl Harbor.


Generál Mark A. Milley, predseda zboru náčelníkov štábov, spomenul vesmírnu vojnu ako znepokojivú perspektívu. Povedal to v odpovedi na otázku, týkajúcu sa zraniteľnosti nových armádnych vesmírnych technológií.  Vo vyjadrení pre Brookingsov inštitút označil za dôležitú otázku ochranu bezpečnosti energií, internetu a vesmírneho priestoru. Všimol si to portál express.co.uk.


"Je potrebné takýmto rizikom argumentovať, mnohí sa už pri rôznych príležitostiach zmienili o tom, že by sa niektorá krajina mohla pokúsiť hľadať prvý krok alebo výhodu, napríklad v tom, že oslepí USA."

"Budúci Pearl Harbor by sa mohol stať vo vesmíre,  to už veľa ľudí napísalo." Aj publicista Brandon J. Weichert napísal v roku 2019 esej s názvom „Príprava na ruský vesmírny prístav Pearl Harbor“, ktorá sa objavila na serveri Orbis.

Ruská raketa Zirkon má rýchlosť 8 Mach a dokáže zostreliť satelit
Raketa dostala novú pracovnú náplň - z obežnej dráhy môže "oberať" satelity ako dieťa salónky z vianočného stromčeka. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Generál Mark A. Milley, predseda zboru náčelníkov štábov tvrdí, že USA „závisia od satelitov viac ako ktorákoľvek iná krajina na svete, pokiaľ ide o najzákladnejšie fungovanie štruktúr štátu“. Weichert pritom uvádza, že vojenská komunikácia, systémy včasného varovania pred raketami a civilné bankové transakcie sú závislé od satelitov. Dodáva, že odobratie „okamžitej komunikácie a koordinácie“, ktoré satelity poskytujú, by spôsobilo, že americká armáda bude „hluchá, hlúpa a slepá“.

V samostatnom článku pre New York Post Weichert upozorňuje, že „Peking alebo Moskva by mohli použiť svoje technologické sily na prepísanie geopolitického poriadku v ich prospech“.

Heliotrop je americký armádny program na rušenie satelitnej navigácie
Stratégovia ministerstva národnej obrany USA pracujú na sfunkčnení systému Heliotrop. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Generál Milley zopakoval tieto tézy a poukázal na nasledovné: „Ak by ste vyradili, povedzme, sériu satelitov, ktoré boli kľúčové pre naše komunikačné systémy, naše systémy velenia a riadenia alebo naše navigačné systémy, náš presný, navigačný a časovací systém, to by potenciálne mohlo mať zničujúci efekt. Niekto sa už čoskoro môže pokúsiť o čosi ako elektronický Pearl Harbor, buď so systémami elektronického boja, alebo s útokom vo vesmíre. “

Náčelník leteckého štábu, ktorý sa minulý mesiac vyjadril na on-line vesmírnej konferencii o obrane, uviedol, že Rusko a Čína vyvíjajú anti-satelitné zbrane. Povedal: „Budúci konflikt sa nemusí začať vo vesmíre, ale nepochybujem o tom, že sa veľmi rýchlo prenesie do vesmíru a vo vesmíre ho možno dokonca vyhrať alebo prehrať. Takže musíme byť pripravení chrániť a v prípade potreby brániť naše kritické národné záujmy vo vesmíre."

Bez komunikácie cez vesmír by neexistovali bankové transakcie, žiadna hotovosť z bankomatu, benzín na pumpách, záchranný systém pri dopravných nehodách, bola by nefunkčná národná sieť, a to je len niekoľko príkladov.

Rusko môže „odzbrojiť“ americké satelity až tromi spôsobmi
Systémy elektronického boja, laser a hlavne EMP majú ruskej armáde pomôcť zbaviť sa dotieravých amerických vesmírnych zariadení. Uviedol portál Lenta.ru. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič