Zdravotníci v čase korony bojujú s vlastným stresom užívaním antidepresív a analgetík
03 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Preťažený a prepracovaný zdravotnícky personál pracuje počas pandémie COVID-19 pod enormným tlakom. Podľa berlínskej štúdie analgetiká a antidepresíva užívajú dvakrát častejšie než ľudia v iných profesiách, konštatuje na stránkach nemeckého portálu tagesspiegel.de Rainer Woratschka.


Ošetrovateľkám a ošetrovateľom oveľa častejšie než v iných profesiách predpisujú lieky na tlmenie bolesti a antidepresíva. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnili v Berlíne. V porovnaní s inými zamestnaniami je predpisovanie opioidných liekov až o 131 percent vyššie práve v tejto skupine ľudí. V prípade antidepresív je to o 50 percent viac.


Podľa Rainera Woratschku je mimoriadne šokujúca situácia pri predpisovaní takýchto receptov v prípade pomocného zdravotníckeho personálu v zariadeniach pre seniorov. Podľa štúdie pripadá v priemere 15 vystavených lekárskych receptov na opioidné lieky na 100 takýchto pracovníkov, kým u iných profesií len 7. Pri predpisovaní receptov na antidepresíva je to u pomocného personálu v zariadeniach pre seniorov v priemere 35 receptov na 100 zamestnancov, v iných profesiách 23 predpisov ročne.


V prípade ošetrovateľov a ošetrovateliek sa situácia zhoršuje aj pri potrebe vzájomného zastupovania sa na pracovisku, čo vedie k ich neúnosnej preťaženosti a zvyšuje ich vyčerpanie. Je to ako bludný kruh a v čase korony je stav ešte horší. V čase pandémie pracujú pod extrémnym fyzickým a psychickým tlakom, ako sa uvádza v štúdii. A dôsledky? Častá práceneschopnosť, okrem iného aj kvôli bolestiam chrbtice. Lekári im tak často predpisujú analgetiká a antidepresíva, dodáva na záver Rainer Woratschka na nemeckom portáli tagesspiegel.de.