V Indii sa začínajú testy ruskej vakcíny Sputnik V
02 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Tvorcovia ruskej priekopníckej vakcíny Sputnik V oznámili, že prvé injekčné liekovky dorazili do Indie na použitie pri klinických skúškach. Milióny dávok si už objednali aj iné štáty, informuje portál RT.




Vakcína, ktorú vyvinul moskovský Výskumný ústav epidemiológie a mikrobiológie Gamaleja, dorazila do juhoázijskej krajiny, kde sa bude podávať dobrovoľníkom v rámci štúdie na stanovenie jej účinnosti.

Zároveň celá rada ďalších štátov po celom svete čaká na dovoz vakcíny Sputnik V. V stredu Filipíny oznámili, že budú spolupracovať s Ruskom na zabezpečení dodávok s cieľom začať masovú imunizáciu začiatkom budúceho roka.

V novembri Argentína oznámila, že objednala 25 miliónov dávok, ktoré sa majú dodať začiatkom roku 2021 a množstvo krajín, vrátane Maďarska, Venezuely a Spojených arabských emirátov už začína pokusy.

Rusko má vraj na dosah vakcínu proti HIV
01 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Minulý mesiac ruskí vedci oznámili, že účinnosť vakcíny sa na základe analýzy nových údajov ukázala ako efektívnejšia, ako sa pôvodne myslelo. Asi 95 percent účastníkov štúdie si vytvorilo imunitu voči Covid-19, čo ju robí rovnako účinnou ako je vedúci konkurent na trhu.


Ďalším potenciálnym lákadlom pre krajiny, ktoré chcú vyrábať vakcíny, je cena Sputniku V. Výrobcovia tvrdia, že pretože používa osvedčenú platformu adenovírusu, budú výrobné náklady „dvakrát alebo viackrát lacnejšie ako vakcíny mRNA s podobnou úrovňou účinnosti“.


Očakáva sa, že exportné dávky vakcíny budú stáť 10 dolárov, pričom na osobu sú potrebné dve dávky. To je priaznivá správa v porovnaní s vyššími cenami vakcín od spoločností Pfizer a Moderna, ktoré stoja 39 dolárov, respektíve až 74 dolárov.


Británia ako prvá krajina na svete schválila vakcínu od Pfizeru
Spojené kráľovstvo ako prvá krajina na svete oficiálne schválila očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na všeobecné použitie. Očkovať ňou začnú už na budúci týždeň. V stredu ráno o tom informoval portál britskej... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr