Británia ako prvá krajina na svete schválila vakcínu od Pfizeru
02 | 12 | 2020 I tasr

Spojené kráľovstvo ako prvá krajina na svete oficiálne schválila očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na všeobecné použitie. Očkovať ňou začnú už na budúci týždeň. V stredu ráno o tom informoval portál britskej stanice BBC.


Britský regulačný úrad MHRA oznámil, že vakcína, ktorá poskytuje 95-percentnú ochranu proti ochoreniu COVID-19, je bezpečná na použitie. Očkovanie sa môže začať do niekoľkých dní. Vakcínu dostanú ľudia zo skupín s vysokou prioritou.

"Pomoc je už na ceste. Regulačný úrad oficiálne schválil vakcínu proti COVIDu-19 od Pfizeru a BioNTechu. Zdravotníctvo je pripravené začať s očkovaním už začiatkom budúceho týždňa. Spojené kráľovstvo je prvou krajinou na svete, ktorá bude môcť poskytnúť klinicky schválenú vakcínu," napísal na Twitteri minister zdravotníctva Matt Hancock.

Firmy Pfizer a BioNTech požiadali EÚ o schválenie svojej vakcíny
Spoločnosti Pfizer a BioNTech odovzdali svoju očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 na núdzové schválenie Európskej liekovej agentúre (EMA). Obe firmy to v utorok uviedli v oznámení. Cieľom je sprístupniť túto vakcínu v Európe do konca roka,... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | tasr


Spojené kráľovstvo si už objednalo 40 miliónov dávok - dostatočné množstvo na zaočkovanie 20 miliónov ľudí, každý človek teda dostane dve dávky.

Približne desať miliónov dávok by malo byť k dispozícii čoskoro - prvé prídu do Spojeného kráľovstva v najbližších dňoch.

Je to vôbec najkratší čas, za aký sa vakcína stala z myšlienky skutočnosťou - vykonanie tých istých postupných krokov vývoja, ktoré obvykle trvajú desaťročie, pri nej trvalo iba desať mesiacov.
Aj keď sa očkovanie môže začať, ľudia musia byť stále opatrní a dodržiavať pravidlá za zastavenie šírenia koronavírusu, tvrdia odborníci. To znamená, že je potrebné zachovávať sociálny odstup, nosiť rúška a umývať si ruky, ale tiež testovať ľudí, ktorí môžu byť infikovaní koronavírusom, a posielať ich do izolácie, pripomenul portál BBC.

Moderna predkladá svoju vakcínu na schválenie v USA, EÚ aj v Británii
Konečné výsledky testov vakcíny americkej spoločnosti Moderna proti Covid-19 potvrdzujú, že má 94 percentnú účinnosť a u nikoho, kto bol ňou očkovaný, sa nevyvinuli závažné vedľajšie účinky, uviedla spoločnosť a začala schvaľovací proces... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková