Štúdia: Čokoláda a hrozno zabíja koronavírus
01 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Tajomnou zbraňou v boji proti Covid-19 by mohla byť škála jedál a nápojov, vrátane tmavej čokolády, zeleného čaju a muškátového hrozna. Nový výskum ukázal, že obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu vírus ničiť, informuje portál RT.




Vedci skúmali, čo sa stalo, keď vírus spôsobujúci Covid-19 - SARS-CoV-2 - narazil na chemické zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách známych pre svoje protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Je fascinujúce, čo zistili. Zlúčeniny zo zeleného čaju, dvoch odrôd muskadínového hrozna, kakaového prášku a tmavej čokolády sú schopné viazať sa na konkrétny enzým alebo proteázu vo víruse a zabrániť jeho množeniu.

Vedci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne uskutočnili laboratórne štúdie a počítačové simulácie, aby preskúmali, ako takzvaná hlavná proteáza (Mpro) v koronavíruse reagovala na rastlinné zlúčeniny. „Mpro v SARS-CoV-2 je potrebný na to, aby sa vírus mohol replikovať a zhromaždiť. Ak dokážeme túto proteázu inhibovať alebo deaktivovať, vírus zomrie,“ vysvetlil zodpovedajúci autor štúdie DeYu Sie.

Firmy Pfizer a BioNTech požiadali EÚ o schválenie svojej vakcíny
Spoločnosti Pfizer a BioNTech odovzdali svoju očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 na núdzové schválenie Európskej liekovej agentúre (EMA). Obe firmy to v utorok uviedli v oznámení. Cieľom je sprístupniť túto vakcínu v Európe do konca roka,... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | tasr


Vyšetrovaním sa zistilo, že chemické zlúčeniny nachádzajúce sa v potravinách a nápojoch vypĺňajú „vrecko“ v Mpro, čo ho robí nepoužiteľným. To účinne bráni replikácii vírusu. "Zelený čaj má päť testovaných chemických zlúčenín, ktoré sa viažu na rôzne miesta vo vrecku na Mpro. V podstate ho ochromujú, aby bránili jeho funkcii," uviedol Sie.

„Hrozno muscadine obsahuje tieto inhibičné chemikálie v šupkách a semenách. Rastliny používajú tieto zlúčeniny na svoju ochranu, takže nie je prekvapujúce, že listy a šupky rastlín obsahujú tieto prospešné zlúčeniny,“ uzavrel autor štúdie.

Storočná talianska babička prekonala Covid trikrát
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková