Deti do Vianoc do škôl nepôjdu! Gröhlingov plán s testovaním neprešiel
01 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Mnohí rodičia, ale aj deti, sa už-už tešili, že sa čoskoro opäť otvoria dvere škôl a žiaci zasadnú do lavíc, no po rozhodnutí Ústredného krízového štábu im zostali iba oči pre plač.


Je teda už jasné, že deti do Vianoc do škôl nepôjdu, pretože plán s testovaním, ako ho navrhol minister školstva Branislav Gröhling, cez Ústredný krízový štáb neprešiel. Žiaci druhého stupňa a stredných škôl tak zostávajú aj naďalej doma a budú pokračovať v dištančnom vzdelávaní, ktoré už mnohým lezie na nervy. Denníku N to potvrdil zdroj z rokovania štábu.
Gröhling: "je nerealizovateľné aby sa dali všetci pretestovať"

Základom plánu šéfa školstva bolo dobrovoľné testovanie nielen učiteľov, ale aj stredoškolákov a žiakov druhého stupňa základných škôl a ich rodičov. Podľa Gröhlinga by bola podmienkou na otvorenia škôl účasť aspoň 70 % žiakov na testovaní. Ak by sa táto hranica nedosiahla, žiaci by pokračovali v dištančnom vzdelávaní. U detí v materských školách a na prvom stupni základných škôl sa v doterajšej výučbe nič nemení. Na Ústredný krízový štáb tentokrát premiér Igor Matovič neprišiel, no Úrad vlády dôvod jeho neúčasti neuviedol.

Gröhling vo svojom pláne chcel aby riaditelia škôl ešte pred testovaním zistili záujem rodičov. Ak by viac ako 30 % z nich testovanie odmietlo, škola by ho nemusela vôbec organizovať. Zdravotníkov, ktorí by robili odbery, mali podľa Gröhlinga zabezpečiť ministerstvá vnútra a zdravotníctva. Minister školstva bol presvedčený, že by bolo nemožné testovať všetkých rodičov, žiakov aj učiteľov. „Je nerealizovateľné, aby sa všetci pretestovali, nedokážeme to urobiť,“ povedal a s epidemiológmi preto dohodol hranicu 70 %, ktorá by stačila na to, aby sa škola otvorila.

Žiaci, máte sa na čo tešiť! Premiér na vás chce odskúšať nové testovanie
Už nielen antigénové či PCR testy, ale Igor Matovič chce na žiakoch skúsiť novú metódu testovania. Deťom síce do nosa nič strkať nebudú, mnohým rodičom sa to ale aj napriek tomu nepáči. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Žiakom každý strávený deň doma sťaží napredovanie v štúdiu

Podľa Gröhlinga ak by sa testovali všetci, tak by išlo o 1,5 milióna ľudí, čo nie je logisticky zvládnuteľné. „Moja trpezlivosť je na konci, uvidíme, ako sa k tomu postaví štáb,“ netajil ešte pred rokovaním štábu, čo nemalo znamenať, že by chcel odísť zo svojho postu. „Netreba robiť teatrálne výstupy, tých už bolo dosť,“ skonštatoval minister. Už počas rokovania krízového štábu sa dalo tušiť, že Gröhlingov návrh má problémy. Minister hospodárstva Richard Sulík totiž dve hodiny po začiatku rokovania na facebook napísal, že deti patria do škôl. „Každý deň, ktorý trávia doma, im sťaží napredovanie v štúdiu. Už ich viac nemôžeme držať doma, dlhujeme im kvalitné vzdelanie,“ zastáva názor Sulík.

Zdroj z prostredia štábu Denníku N povedal, že minister školstva dostal úlohu svoj plán prerobiť, alebo navrhnúť nový, čo potvrdil po rokovaní aj minister vnútra Roman Mikulec. Podľa neho totiž aktuálny nespĺňal kritériá, aby o ňom mohli hlasovať. „Dohodli sme sa, že táto úloha pre ministerstvo školstva trvá a musia to dopracovať,“ skonštatoval Mikulec.

"Prerušenie vyučovania na školách na neurčitú dobu je protiprávne", hovorí Ján Čarnogurský
Obmedzenie práva na vzdelanie bolo vykonané pánom ministrom školstva Gröhlingom na základe rozhodnutia z 23.10.2020, ktorým nariadil prerušenie vyučovania na základných a stredných školách do odvolania s účinnosťou od 26.10.2020. Pán minister... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Šéf únie miest: Na testovanie nie sú pripravení rodičia ani detí

Mestá a obce zastávajú názor, že testovanie pre účely otvorenia škôl by malo byť povinné, musí to však uznesením určite vláda a nie samosprávy. Šéf Únie miest Richard Rybníček tvrdí, že rodičia a deti už nemajú ochotu dobrovoľne sa dať otestovať, takže by sa nesplnila podmienka aspoň 70 % otestovaných na otvorenie jednotlivých škôl. „Na testovanie nie sú pripravení rodičia ani deti,“ povedal Rybníček, podľa ktorého sú málo informovaní. „Majú pocit, že to je až šikana zo strany štátu,“ pridáva Rybníček.

Na krízový štáb prišiel minister Gröhling s tým, že by sa cez najbližší víkend mohlo začať s pilotným testovaním. Išlo by, podľa neho, len o pár desiatok škôl, najmä na západe Slovenska, ktoré by sa po testovaní mohli otvoriť žiakom. Po tomto „pilote“ by sa v januári mohlo rozbehnúť testovanie vo veľkom aj na ostatných školách.

Návrat detí do škôl je ohrozený, Mikas: Predstavuje to riziko šírenia infekcie
Návrat detí do škôl predstavuje riziko šírenia infekcie novým koronavírusom. Zvýši sa aj mobilita ľudí. Uviedol to hlavný hygienik SR Ján Mikas pred utorkovým rokovaním ústredného krízového štábu. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Michal Filek/TASR

S Gröhlingovým novým plánom nesúhlasí Krajčí a ani Mikas

Gröhlingom navrhovaná hranica 70 % účasti však bola pre viacerých členov krízového štábu problematická a minister zdravotníctva Marek Krajčí návrh kritizoval už pred rokovaním štábu. Tvrdil, že minister školstva dostal iné zadanie, ako je plán, ktorý predložil. „Dostal iné zadanie, aby pomohol s celoplošným testovaním,“ povedal Krajčí. „Otvorme školy, ale dohodnime sa na masívnom testovaní, aby mohli byť otvorené školy,“ vyhlásil šéf zdravotníctva a dodal, že ak by sa otvorili školy a platili by len mäkké opatrenia, tak by sa zhoršila epidemická situácia. Krajčí podmieňuje otváranie škôl „masívnym testovaním celej populácie“.

Aj hlavný hygienik Ján Mikas sa obáva, že otvorenie škôl zhorší na Slovensku epidemiologickú situáciu a v návrate detí do škôl vidí značné riziko šírenia koronavírusu, pretože sa očakáva zvýšená mobilita. „Cieľom všetkých je, aby sa žiaci a študenti dostali do škôl, ale musíme sa pragmaticky pozerať na situáciu a zhodnotiť toto riziko,“ skonštatoval pred rokovaním štábu Mikas. „Ak chceme mať pokojné Vianoce, tak sa musíme vyvarovať nástrah,“ dodal podľa portálu dennikn.sk hlavný hygienik.

Kedy sa vrátia žiaci do škôl? Hlavný hygienik v tom má jasno
Dobré čísla v počte nakazených na COVID-19 spôsobili, že vláda pomaly uvoľňuje niektoré opatrenia. Školy však medzi nimi chýbajú, a tak sa rodičia najmä starších školákov pýtajú: "A čo naše deti?" Podrobnosti zisťoval portál... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.