Die Presse: Slovenský premiér musel hromadné testy odložiť, v krajine vládne chaos
30 | 11 | 2020 I Ingrid Vrabcová

https://www.diepresse.com/5904203/was-in-der-slowakei-bei-massentests-schieflauft?from=rss


Slovenský premiér Igor Matovič musel druhé kolo hromadných testov odložiť. V krajine vládne chaos, konštatuje Christoph Thanei v rakúskom denníku Die Presse.


Ak rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober označil plánované hromadné testy vo svojej krajine za „projekt učenia sa“ s ohľadom na ešte veľa nezodpovedaných otázok, potom Slovensko je „objektom pre poučenie sa“ z chýb, ktorých by sa malo Rakúsko vyvarovať.


Noviny Die Presse poukazujú na to, že Slovensko bolo vôbec prvou krajinou, ktorá počas víkendu Všetkých svätých uskutočnila masové testovanie na nový koronavírus.  Účasť bola formálne dobrovoľná, ale tí, ktorí by sa nevedeli preukázať negatívnym testom, nemohli dva týždne chodiť do práce. V prvom kole testovania sa nakoniec nechalo „dobrovoľne“ otestovať rýchlymi antigénovým testami 3,6 z 5,5 milióna obyvateľov.


Táto „priekopnícka krajina“ ale ďalšie hromadné testovanie odložila, píše ďalej  Die Presse.  Okrem predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý sa rád prezentuje ako „vynálezca“ tohto obrovského experimentu, sa ho totiž už mnohí odmietajú zúčastniť.  Podporu nemá ani vo vlastnej vládnej koalícii, ktorej preferencie v prieskumoch verejnej mienky rapídne padajú. Po vnútrovládnych nezhodách napokon Matovič oznámil, že druhé kolo celoplošného testovania na COVID-19,  ktoré bolo naplánované na prvý decembrový víkend, sa odkladá na neurčito. Premiér pred médiami vyhlásil, že za to môže minister hospodárstva Richard Sulík, pretože do 2. decembra nestihol obstarať dostatok rýchlych antigénových testov, dodáva na záver Thanei v  denníku Die Presse.