Demonštrácie v Bielorusku pokračujú aj po tom, čo Lukašenko oznámil odchod
30 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Tisíce demonštrantov v nedeľu opäť vyšli do ulíc v Bielorusku. Bolo to niekoľko dní po tom, čo sa prezident krajiny zaviazal, že rezignuje, keď bude platiť nová ústava, informuje portál RT.




V nedeľu davy demonštrantov znova pochodovali ulicami Minska a ďalších miest Bieloruska. Zábery z krajiny ukazujú najvyššiu poriadkovú políciu OMON, ktorá prenasleduje demonštrantov a zatýka ich. Odkedy bolo medzinárodným mediálnym organizáciám zakázané pôsobiť v Bielorusku, svetové médiá sa stali závislými od telegramov a ďalších miestnych zdrojov.

Víkendové protesty sa stali pravidelným javom od augusta, keď Alexander Lukašenko vyhlásil víťazstvo v prezidentských voľbách. Tie boli podľa opozície a mnohých medzinárodných pozorovateľov zmanipulované. Stovky tisíc nespokojných občanov, ktorí požadujú nové hlasovanie, sa odvtedy zúčastňuje pochodov, bojkotov a štrajkov.

Lukašenko v piatok novinárom povedal, že po ratifikácii novej ústavy odstúpi. Dodal, že „s novou ústavou s vami už nebudem spolupracovať ako prezident.“ Predtým uviedol, že prechod moci pred dokončením dokumentu by bol „katastrofou“. Ruský prezident Vladimir Putin tento záväzok privítal a uviedol, že reforma na tomto základe bude „logická, včasná a primeraná“.

Advent i Vianoce budú v celej Európe iné ako obvykle - prehľad
Pandémia koronavírusu tento rok ovplyvnila či zrušila množstvo podujatí, a týka sa to aj vianočných trhov, ktoré sa zvyčajne tešia veľkej obľube v množstve európskych miest. Podobne ako na Slovensku, aj v okolitých metropolách bude advent kvôli... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Kedy sa môže o tejto veci hlasovať, stále nie je jasné. Mohlo by sa tak stať budúci rok. Lukašenkove komentáre boli mnohými vnímané ako najsilnejšia indícia, že by mohol odstúpiť, kým nezačne väčšia kríza v krajine. Vyhlásenie prišlo iba deň po návšteve ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v Bielorusku.

Najvyšší moskovský diplomat pri tejto príležitosti odovzdal pozdravy z Kremľa a požiadal bieloruského vodcu, aby nezabudol na „sľuby, ktoré dal Vladimirovi Putinovi v Soči“. To bolo mnohými interpretované ako Putinovo trvanie na tom, aby došlo k prechodu moci.

Bývalá kandidátka na prezidentku Svetlana Cichanovská, ktorá po voľbách utiekla do Litvy, v nedeľu uviedla, že „každý týždeň režim posiela svoje sily ozbrojené slzným plynom a omračovacími granátmi, aby vystrašili pokojne protestujúcich proti Lukašenkovmu režimu“.

Dobrá práca Talianov: zaistených 17 kilogramov kokaínu a päť miliónov eur
Talianskej polícii sa náhodou podaril veľký úlovok. V Kalábrii zadržala dvoch kriminálnikov a zaistila 17 kilogramov kokaínu a päť miliónov eur, ktoré boli zakopané v záhrade, píšu noviny Kronen Zeitung. Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Ingrid Vrabcová