Slováci môžu Čechom závidieť: Otvárajú reštaurácie aj fitká, na akciách ich môže byť viac!
29 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Prečo nie aj u nás? Spýtajú sa zrejme prevádzkovatelia našich reštaurácií a fitnescentier pri správe, že v susednom Česku ich už môžu otvoriť. I tam síce ešte platia isté obmedzenia, no nie také tvrdé aké máme my.


Česká vláda na svojom dnešnom zasadnutí rozhodla, že v priebehu budúceho týždňa uvoľní niektoré prísne koronavírusové opatrenia. Pomohlo k tomu aj skóre Protiepidemického systému, ktorý sa od štvrtka zníži zo štvrtého na tretí z celkovo piatich stupňov, informuje portál 1.pluska.sk.
Očakávajú výrazný pokles nakazených

Česi na tom boli ešte pred niekoľkými dňami či týždňami výrazne horšie ako my, lenže ich nepriaznivé čísla začali klesať, a to aj bez celoplošných testovaní, a tak sa vláda rozhodla prísne opatrenia zvoľniť. „Podľa modelov, ktoré máme, sa domnievame, že v priebehu budúceho týždňa dôjde k ďalšiemu výraznému zlepšeniu. To nás oprávňuje vykonať toto rozhodnutie,“ vysvetlil kroky českej vlády minister zdravotníctva Jan Blatný. Zároveň ale dodal, že vláda znovu požiada o predĺženie núdzového stavu, ktorý platí do 12. decembra.

V Česku sa budú teda s istými obmedzeniami môcť otvoriť obchody, služby i reštaurácie. Personál ale bude musieť používať rúška alebo respirátory. platiť bude obmedzenie plochy 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka a skúšané odevy ani obuv už nebudú musieť byť 24 hodín v izolácii. Zrušený bude aj zákaz nočného vychádzania či zákaz nedeľného predaja. Stravovacie zariadenia budú môcť byť v prevádzke od 06.00 h do 22.00 h a naplnené môžu byť na 50 % svojej kapacity.

Sulík pripravuje vlastný pandemický plán, navrhuje skôr lokálne opatrenia
Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) pripravuje s odborníkmi vlastný pandemický plán, ktorý plánuje predstaviť a zverejniť v najbližších dňoch. Dokument má obsahovať súbor opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Tešia sa vo fitkách aj veriaci v kostoloch

Vydýchnu si aj vo fitnescentrách, kde budú môcť prebiehať lekcie za účasti deviatich klientov a inštruktora, aj tu ale budú musieť mať všetky osoby vo vnútorných priestoroch pri tréningoch a zápasoch rúška. Výnimku majú len profesionálni športovci, ktorí sú pravidelne testovaní. Tešiť sa môžu i veriaci, pretože počet účastníkov bohoslužieb nebude obmedzený určitým absolútnym počtom návštevníkov, ale kapacitou konkrétneho kostola. Zvýšiť sa má tiež maximálny možný počet osôb na hromadných akciách na desať vnútri, vonku by sa mohlo schádzať až 50 ľudí namiesto súčasných šiestich a platiť nebude ani zákaz konzumácie alkoholu na verejne prístupných miestach.

Naopak, zostáva povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch a vo vybraných verejných miestach. Uvoľnenie sa ale netýka škôl, lebo Ministerstvo školstva tento týždeň oznámilo, že školy budú od pondelka fungovať v režime podľa súčasného štvrtého stupňa protiepidemického systému. Podľa slov Karla Havlíčka, ministra priemyslu a obchodu sa o otvorení lyžiarskych areálov bude ešte diskutovať. Dôvodom je to, že sa pripravuje manuál a vláda sleduje situáciu v tomto odvetví v Európe dodáva na záver portál 1.pluska.sk

Uvoľňovanie protipandemických opatrení: kiná nepremietajú, plavárňam sa otvárať neoplatí
Premiér Matovič síce povolil za určitých okolností otvoriť kiná, divadlá a tiež posilňovne či plavárne, mnohým sa to pre vysoké náklady jednoducho neoplatí. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.