Ako sa dojí štát. Musíte mať "svojich" ľudí na správnych miestach (Diel II.)
29 | 11 | 2020 I Natália Sollárová
Veľké štátne molochy vytvárajú príležitosti na veľmi zaujímavé zákazky. K jedným z nich patrí aj Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Zmena v jej vedení otvára možnosť odhaliť nekalé praktiky, na ktoré už v minulosti poukazoval portál aktuality.sk. Niektoré z nich sa spájajú s menom oligarchu Jozefa Brhela.

Pokračovanie článku

Ako sa dojí štát? Cez lukratívne zákazky i netransparentnosť (Diel I.)
Veľké štátne molochy vytvárajú príležitosti na veľmi zaujímavé zákazky. K jedným z nich patrí aj Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Zmena v jej vedení otvára možnosť odhaliť nekalé praktiky, na ktoré už v minulosti poukazoval portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Natália Sollárová



Zamestnanci s väzbami na oligarchu

Ako sme už načrtli, SEPS je lukratívna nielen pre dodávateľov, ale tiež pre svojich ľudí. V roku 2019 mala táto štátna firma 546 zamestnancov, ktorých priemerný mesačný zárobok bol viac ako 3 500 eur. Zdá sa však, že tu existuje, alebo minimálne existoval, aj priestor na konflikt záujmov.

Portál aktuality.sk odhalil, že tu pracujú ľudia s väzbami na Brhela, respektíve ich príbuzní. Manželka Brhelovho hovorcu Lucia Puchá zastávala pozíciu špecialistky pre sekciu kancelárie predstavenstva a dozornej rady SEPS. Portál sa ju snažil kontaktovať, ale nereagovala. Puchý ako hovorca na otázku ohľadom konfliktu záujmov priamo neodpovedal.

Pre oligarchu pracuje aj manželka riaditeľa úseku prevádzky SEPS Dušana Zelenáka. Gabriela Zelenáková pôsobí v dozornej rade spoločnosti Pow-en. Ako ďalej poukazujú aktuality.sk, táto firma z Brhelovho portfólia uzatvorila so štátnym podnikom sedem zmlúv. Zelenáková okrem toho, aj so svojimi príbuznými Miroslavou a Zuzanou Zelenákovou, vystupovala i v spoločnosti Hydro PP, podľa aktualít.sk tiež spájanej s Brhelom.

Očistec: Prokurátor Špirko ukazuje prstom na Kaliňáka s Počiatkom
Vedenie polície je obvinené z organizovanej trestnej činnosti. Ako zločinecká skupina na najvyšších postoch v polícii robila podľa obvinení špinavú nadprácu aj v záujme ministra Kaliňáka. Ako to všetko prebiehalo píše portál... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Hovorca SEPS Norbert Deák pre portál uviedol, že „pána Zelenáka považujeme za odborníka v energetike a lojálneho zamestnanca s viac ako 30-ročnými skúsenosťami“. Okruh ľudí pôsobiacich v energetike je podľa neho na Slovensku dosť obmedzený.

„Kto koho pozná a kde mu pracujú jeho rodinní príslušníci, je určite zaujímavé a nie úplne nepodstatné, ale z pohľadu prínosu pre spoločnosť menej dôležité. V prípade, že máme pri niektorej z prebiehajúcich zákaziek už len podozrenie na spoločnosť poškodzujúci konflikt záujmov ktoréhokoľvek nášho zamestnanca, postupujeme nekompromisne,“ dodal Deák.

Aktuality.sk však poukazujú ešte aj na iné prepojenia. V SEPS pôsobí ako vedúca odboru vzdelávania napríklad i Simona Kšiňanová, ktorá je manželkou podpredsedu predstavenstva VÚJE (Výskumný ústav jadrových elektrární Trnava) Alexandra Kšiňana.

Oligarchovia podľa Slovákov ovplyvňujú vládu aj médiá
Slováci si myslia, že v krajine sú zvýhodňované určité skupiny občanov, najmä ľudia s napojením na politické špičky. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | TASR


SEPS podľa centrálneho registra zmlúv uzatvoril s VÚJE, samostatne alebo s konzorciami, ktorých bolo VÚJE súčasťou, zmluvy za viac ako 150 miliónov eur. Ako ďalej píšu aktuality.sk, Kišňan je tiež členom predstavenstva a konečným užívateľom výhod spoločnosti Elcon Bratislava, ktorá participovala na zákazkách pre SEPS v hodnote cez 180 miliónov eur. Áno, spomína sa aj v úvode článku ako súčasť víťazného konzorcia na takmer 108 miliónovú zákazku.
Pochybnosti treba vyvrátiť

Spoločnosť VÚJE ale takéto náznaky odmieta. „Manželka p. Kšiňana“ je podľa ich vyjadrenia pre aktuality.sk „mimo oblasti, ktorá by mohla mať akýkoľvek vplyv“ na výkon činnosti a „nemá vplyv na riadenie ani rozhodujúcu činnosť svojho zamestnávateľa“.

Podľa riaditeľky mimovládnej organizácie SGI Veroniky Prachárovej by malo vedenie SEPS prípadné pochybnosti o svojich pracovníkoch vyvrátiť. „Zamestnanci štátnych firiem na rozdiel od štátnych úradníkov oznamovaciu povinnosť nemajú. V zákone sa ale jasne definuje, na čo si majú dávať pozor,“ upozorňuje Prachárová pre aktuality.sk.

OLIGARCHOVIA SA TRASÚ: Proces s Kočnerom môže byť ich konečný umieráčik
Na Slovensku fungovala zločinecká skupina, ktorá sa skladala aj z vysokopostavených policajtov, prokurátorov a sudcov. Po pojednávaní Špecializovaného trestného súdu to vyhlásil obhajca televízie Markíza a bývalý poslanec Národnej rady Daniel... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


SEPS má okrem toho vypracovaný aj etický kódex, podľa ktorého sú zamestnanci „povinní počínať si tak, aby nedošlo ku konfliktu záujmov spoločnosti s ich osobnými záujmami“. Prachárová si však myslí, že by „bolo vhodné, aby sa tieto konkrétne prepojenia preverili s ohľadom na možnosti jednotlivcov ovplyvňovať spoluprácu SEPS s predmetnými firmami“.
Príbeh ešte nekončí. Brhelovi príbuzní...

Aby toho nebolo málo, aktuality.sk našli príbuzného oligarchu Brhela v predstavenstve ďalšej štátnej firmy, ktorá má prepojenie na SEPS. Konkrétne ide o OKTE (Organizátor krátkodobého trhu s elektrinou), ktorá je dcérskou spoločnosťou SEPS.

Portál si všimol, že 2 mesiace po založení OKTE bol do jej predstavenstva dosadený Milan Lodňanek, ktorý je príbuzným Jozefa Brhela. Lodňanek má okrem toho blízko aj k Brhelovmu bratovi Ivanovi, prostredníctvom futbalového klubu v Dunajskej Lužnej.

NBS sleduje zmeny v spoločnosti Druhá strategická, ktorú ovláda oligarcha Juraj Široký
Národná banka Slovenska (NBS) sleduje aj posledné zmeny v akcionárskej štruktúre spoločnosti Druhá strategická, ktorú ovláda oligarcha Juraj Široký. Novým akcionárom je bratislavský advokát Daniel Futej, ktorý už v minulosti so Širokým... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | SITA


Lodňanek podľa aktualít.sk uviedol, že je s Brhelovcami príbuzný, ale sa s nimi nestretáva. To potvrdil aj Brhelov hovorca Puchý, podľa ktorého „Ivan a Jozef Brhelovci sú s dotyčným pánom vzdialení príbuzní, ale nie sú v žiadnom kontakte. S OKTE nemáme žiadny iný vzťah okrem toho, aký majú všetci ostatní obchodníci s elektrinou na trhu.“

Tým to však nekončí. Medzi brhelovcami a OKTE existujú aj ďalšie prepojenia. S OKTE obchodoval aj Sevitech, ktorého spolumajiteľmi boli v minulosti i Brhelovci. Pre OKTE ďalej pracovala aj spoločnosť Sféra, ktorá je na Brhela takisto napojená. V roku 2010 pôsobil v dozornej rade OKTE Libor Láznička, ktorý pracuje ako riaditeľ úseku vývoja v spoločnosti Sféra.

Podľa informácií aktuality.sk je spoločnosťou s druhými najvyššími tržbami za tzv. „podporné služby“ ďalšia firma z portfólia Brhelovcov, DG Energy. Portál ďalej vysvetľuje, že takéto služby sú dôležitou činnosťou SEPS. Štátny podnik musí zabezpečiť prísun elektriny do siete aj v prípade výkyvov. Za zúčtovanie odchýlok, čiže rozdielu zmluvne dohodnutej a reálne odobranej elektriny pri podporných službách však zodpovedá OKTE.

Matovič sa teší, opička sa priznala. Snaha nebola márna
Dnešné priznanie sa Moniky Jankovskej pred vyšetrovateľom NAKA niekoho veľmi potešilo a niekoho zase riadne vystrašilo, pretože nevie, či náhodou vo svojej výpovedi nepadlo aj jeho meno. K tým prvý určite patrí aj premiér Matovič. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

"Vnučky" štátu bez dozoru

Lodňanek figuruje v predstavenstve OKTE od jesene 2010, píšu aktuality.sk. Vtedy bol ministrom hospodárstva Juraj Miškov, ktorý v rozhovore pre Denník N v roku 2015 priznal, že je Brhelov príbuzný. Zároveň potvrdil, že rovnako aj Lodňanek je jeho príbuzný. S dosadením svojho strýka do štátnej OKTE však Miškov údajne nemal  nič spoločné. „Ide o nomináciu SDKÚ“, citoval jeho slová portál aktuality.sk.

Lodňanek uviedol, že v OKTE má funkciu člena predstavenstva, nie zamestnanecký pomer. Portál pátral ďalej a napríklad ešte zistil, že jeho dcéra Jana mala pre SEPS pracovať ako HR špecialistka. V minulosti pôsobila v reklamnej agentúre MUW Saatchi & Saatchi, v ktorej Miškov v tom čase vlastnil 40-percentný podiel. Zdá sa, že svet je ozaj malý.

OKTE je podľa tržieb tretia najväčšia štátna firma a svojim zamestnancom takisto ponúka štedré platy. Nemusí však zverejňovať zmluvy, objednávky či faktúry. Takáto povinnosť vyplýva zo zákona len firmám, ktoré priamo vlastnia ministerstvá. „Vnučky“ štátu, ako upozorňujú aktuality.sk, tak zostávajú bez dozoru verejnosti. O ich hospodárení nie sú oficiálne známe žiadne bližšie informácie. A pritom by to mohla vyriešiť novela infozákona, čiže zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám. Transparentnosť je najúčinnejšia prevencia pochybných praktík.

Jankovskej priznanie dokazuje zodpovednosť bývalých vlád. Tvrdia Za ľudí a SaS
Priznanie Moniky J. dokazuje, že bývalé vedenie štátu nesie nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť za to, že dovolilo mafii uniesť štát. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | tasr