V USA novelizovali zákon o výkone trestu smrti
28 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Vláda USA novelou zákona otvorila cestu pre ďalšie spôsoby vykonávania popráv na smrť odsúdených trestancov.


Už nielen injekcia, zločincov v USA, ktorí boli odsúdení na smrť, budú v budúcnosti popravovať aj benzínom, zastrelením, alebo elektrický kreslom. Novela zákona prišla v čase, keď sa v USA trest smrti vykonáva čoraz menej a verejná mienka sa za posledných niekoľko desaťročí masívne zmenila. Pokračuje web zeit.de.


V Spojených štátoch by mali byť v budúcnosti možné ďalšie spôsoby výkonu trestu smrti - okrem smrti smrtiacou injekciou. Vyplýva to z novely nariadenia o výkone trestu smrti na páchateľoch odsúdených na federálnej úrovni, ktorá bola zverejnená v týchto dňoch v úradnom vestníku federálnej vlády. Rovnako je povolené zastrelenie, elektrické kreslo alebo použitie smrtiaceho plynu.


Japonec, ktorý dobodal 19 zdravotne postihnutých ľudí, bol odsúdený na trest smrti
Muž, ktorý v roku 2016 dobodal na smrť 19 ľudí so zdravotným postihnutím v opatrovateľskom dome v Japonsku, dostal v pondelok súdom nariadený trest smrti obesením, informuje BBC. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Podľa úradného vestníka budú od 24. decembra popravy vykonávané akoukoľvek metódou popravy, ktorá je legálna v štáte, v ktorom bol vynesený rozsudok. Väčšina popráv v USA je smrteľnou injekciou, ale zákony v niektorých štátoch poskytujú alternatívy. Napríklad v Mississippi a Oklahome je všeobecne povolené používať plyn, elektrické kreslo a popravčie čaty. Napríklad v Tennessee v decembri popravili väzňa na elektrickom kresle.

Ministerstvo spravodlivosti úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa plánuje niekoľko popráv federálne odsúdených zločincov ešte do inaugurácie novozvoleného prezidenta Joea Bidena v januári. V súčasnej prechodnej fáze ministerstvo naplánovalo päť popráv - z ktorých tri sa majú konať len pár dní pred nástupom Joe Bidena do funkcie. Demokrat Biden trest smrti odmieta.

Súdny spor o obnovenie popráv sa pretiahol až k Najvyššiemu súdu vo Washingtone, vláda nakoniec zvíťazila. Prvé tri popravy boli vykonané smrtiacou injekciou v júli vo federálnom väzení v Terre Haute v štáte Indiana.

V Sudáne odsúdili na trest smrti 27 policajtov
Sudánsky súd dnes odsúdil na trest smrti obesením 27 príslušníkov bezpečnostných zložiek za mučenie a zabitie zadržaného demonštranta. Podľa agentúry Reuters je to prvý trest udelený za násilné počínanie polície pri protestoch, ktoré krajinou... Čítať ďalej
30 | 12 | 2019 | Dominik SImon