Trumpovo dedičstvo aj v podobe súmraku kedysi zvučného mena armády USA
28 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Konzervatívny americký think tank Heritage Foundation zverejnil výročnú správu o sile Spojených štátov a schopnosti ich armády plniť globálne zámerye Washingtonu. Takzvaný Index vojenskej sily USA do roku 2021 je o to zaujímavejší, že ho možno porovnať s publikáciou z roku 2016. Inými slovami, čo zmenil prezident Donald Trump?


Podľa Nadácie Heritage Trump ponecháva Trump Bidenovi americkú armádu v akomsi režime spánku. Pritom, svet je plný výziev, ktoré tu ešte v roku 2016 neboli. zaujímavé čítanie priniesol portál defence24.pl.

Autori správy uznávajú zvýšené financovanie ozbrojených síl vrátane štedrého rozpočtu na rok 2021 vo výške 740,5 miliárd dolárov. Nadácia oceňuje tieto snahy, upozorňuje však na to, že počas Trumpovho predsedníctva nastala „medzera“ medzi prostriedkami poskytnutými Pentagónu a skutočnými potrebami, ktoré si nárokoval. Napriek tomu je potrebné zdôrazniť, že Trump financoval ozbrojené sily vo väčšej miere ako jeho predchodca Obama.

Americká armáda úspešne otestovala nadzvukovú kĺzavú raketu (VIDEO)
Pentagón oznámil, že úspešne otestoval nadzvukovú kĺzavú raketu a uviedol, že jej spustenie bude hrať dôležitú úlohu v budúcom vývoji nadzvukových technológií, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Optimálny potenciál ozbrojených síl USA určila nadácia na 50 brigádnych bojových tímov, 400 lodí, 1 200 bojových lietadiel vo vzdušných silách (čo je zvláštne vzhľadom na to, že USAF ich má oveľa viac, a napriek tomu sú klasifikované ako „nedostatočné“) a 30 práporov v pešom zbore.

V súlade s metodikou prijatou pred mnohými rokmi nadácia hodnotila jednotlivé typy amerických ozbrojených síl v kategóriách: „veľmi slabé“, „slabé“, „okrajové“ (čo možno tiež preložiť ako dostatočné), „silné“ a „veľmi silné“. Každý z najdôležitejších typov ozbrojených síl (US Army, USAF, US Navy a US Marine Corps) dostal hodnotenie v troch kategóriách: potenciál, schopnosť a pripravenosť konať, a potom výsledné konečné hodnotenie.

V roku 2016 boli schopnosti všetkých druhov ozbrojených síl hodnotené ako „dostatočné“. Po štyroch rokoch Trumpa,zostalo hodnotenie marginálne (dostatočné)“. Námorníctvo naznačovalo, že sa blíži k „slabému“ hodnoteniu. Zároveň sa zdôraznilo, že technická priepasť medzi USA a globálnymi konkurentmi sa na mori zväčšuje a flotila starne rýchlejšie, ako sa doplňuje novými jednotkami.

Americká armáda opúšťa ďalšiu základňu v Iraku
Americké a koaličné jednotky opustili vojenskú základňu neďaleko Bagdadu a odovzdali kontrolu nad zariadením irackým silám. Stiahnutie v posledných týždňoch nie je prvé, ale prítomnosť USA v Iraku bude stále pokračovať. Informuje portál... Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Hodnotenie vyznieva lepšie pre americký jadrový arzenál, ktorý sa tiež hodnotil osobitne. Hodnotenie sa síce udržiavalo na „dostatočnej“ úrovni, ale podľa Nadácie sa blíži k úrovni „silné“, čo je výsledkom modernizácie arzenálu.

V roku 2016 boli celé ozbrojené sily USA ohodnotené ako „starnúci a klesajúci potenciál“. Teraz sa konštatovalo, že ozbrojené sily starnú a strácajú potenciál „vďakak obmedzeným dodávkam moderného vybavenia“.

Správa hodnotí aj hrozby pre USA: Rusko, Čína, Severná Kórea, Irán a „terorizmus“ - Blízky východ a Afganistan - Pakistan. Od roku 2016 sa hodnotenie ruských a čínskych schopností zvýšilo na „impozantné“. V Rusku je dôvodom tohto rastu modernizácia ozbrojených síl a skúsenosti získané ruskými vojakmi v konfliktoch po celom svete. Vyššie hodnotenie získali aj schopnosti Iránu - od „ašpirujúcej“ krajiny bol povýšený na „zhromažďovanie síl“, a teda pozíciu, ktorú mali donedávna iba Rusko a Čína.

Výzvy, ktorým čelí americká armáda, sa zvyšujú. Zlepšia účinky súčasne vykonávaných zbrojných programov súčasnú situáciu a bude na ne dostatok finančných prostriedkov? Ťažko povedať. Veľa bude závisieť od politiky nového prezidenta Joe Bidena a od toho, či USA dostanú dostatočnú podporu od svojich spojencov, píše defence24.pl.

Americká armáda by mala bojovať doma proti koronavírusu, nie podkopávať iné krajiny, vyhlásil šéf iránskej revolučnej gardy
Šéf iránskej elitnej revolučnej gardy požiadal USA, aby sa zamerali na domácu epidémiu namiesto toho, aby podkopávali Teherán. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár